Οι ανώδυνες στάσεις της ερωτικής πράξης όταν ο άντρας έχει οσφυαλγία

sex stash ponos mesh 4“Ωχ, η μέση μου!” Αυτά τα λόγια δεν θα ήθελε να τα ακούσει κανείς από τον/την σύντροφό του κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες στάσεις  που προστατεύουν από τον πόνο στη μέση.

Όταν ο άντρας έχει πόνους στη μέση (οσφυαλγία), ορισμένες στάσεις κατά τη διάρκεια τηε ερωτικής πράξης είναι λιγότερο επώδυνες από άλλες, αποφαίνεται μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Spine. Η μελέτη έγινε από επιστήμονες του Εργαστηρίου Βιο-μηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης του Πανεπιστημίου του Waterloo, στο Οντάριο.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το 84% των ανδρών και το 73% των γυναικών που πάσχουν από πόνο στη μέση περιορίζουν δραστικά ή αποφεύγουν εντελώς το σεξ.  Επιπλέον, ένας στους πέντε άντρες αναφέρουν πόνο στη μέση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, ιδίως με τις κινήσεις της λεκάνης.

Εντούτοις, έως τώρα δεν είχε διεξαχθεί μια επιστημονική μελέτη των κινήσεων και της θέσης του ανδρικού σώματος κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, γράφουν ο Στιούαρτ ΜακΓκιλ, διευθυντής του εργαστηρίου και καθηγητής Βιο-Μηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης στο Waterloo, και οι συνεργάτες του.  Το κενό αυτό ανέλαβαν να καλύψουν με την μελέτη τους, η οποία «παρέχει για πρώτη φορά ενδείξεις για τις στάσεις που πρέπει να αποφεύγουν και εκείνες που πρέπει να υιοθετούν οι άντρες που έχουν οσφυαλγία», δήλωσε ο ΜακΓκιλ.

Η μελέτη κατέγραψε τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης των ανδρών κατά τη διάρκεια πέντε στάσεων στο σεξ τις οποίες όρισαν οι ερευνητές ώστε να εξακριβωθεί ποιες καταπονούν περισσότερο την μέση.

Οι καλύτερες στάσεις

Όπως έδειξε η καναδική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 10 υγιή ζευγάρια εθελοντών ηλικίας 20 έως 39 ετών, η ερωτική πράξη περιλαμβάνει αρκετές κινήσεις  της σπονδυλικής στήλης που μπορούν να καταπονήσουν τη μέση.

Από τις χειρότερες στάσεις είναι αυτή με το ζευγάρι ξαπλωμένο και τον άντρα πίσω από τη γυναίκα, παρότι αυτή συνιστάται συχνά από τους γιατρούς ως ενδεδειγμένη για την περίπτωση οσφυαλγίας στον άντρα.

Ως λιγότερο επώδυνη διαπιστώθηκε η στάση με την γυναίκα γονατιστή και τον άντρα πίσω της. Η λογική είναι πως καλύτερα ο άνδρας να στηρίζεται στα γόνατα και η πλάτη του να βρίσκεται σε ευθεία. Ακόμα και η κλασική στάση είναι καλή (ιεραποστολικό) με την γυναίκα ανάσκελα και τον άντρα ξαπλωμένο πάνω της. Η τελευταία προκαλεί λιγότερο πόνο, εφ’ όσον ο άντρας κρατά καλά τεντωμένα τα χέρια του.

Έσπευσε, όμως, να επισημάνει ο ΜακΓκιλ πως κάθε άντρας πρέπει να προσαρμόσει τις συνιστώμενες στάσεις στις ατομικές ανάγκες του, ώστε να βρει την κατάλληλη γωνία που θα αποτρέψει τον πόνο.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν μια ανάλογη μελέτη για γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική ισχίου.

Δείτε επίσης