Στο μέλλον μπορεί να παρεμποδιστεί η δημιουργία πέτρας στα νεφρά. Οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), σε συνεργασία με επιστήμονες του Ιατρικού Κολεγίου του Ουισκόνσιν, σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”, αναφέρουν ότι κατάφεραν να καταπολεμήσουν σε μοριακό επίπεδο το σχηματισμό της πέτρας στα νεφρα, μελετώντας τους κρυστάλλους από τους οποίους δημιουργούνται.
Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα ατομικά μικροσκόπια, που επιτρέπουν την παρατήρηση αντικειμένων διαστάσεων μόλις ενός νανομέτρου (ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου), ανέλυσαν την ανάπτυξη των κρυστάλλων Λ-κυστίνης, που σχηματίζουν ένα τύπο πέτρας των νεφρών. Γνωρίζοντας με ποιο τρόπο αυτοί οι κρύσταλλοι δημιουργούνται και αναπτύσσονται, οι επιστήμονες ήσαν σε θέση να εμποδίσουν την αύξησή τους με μια χημική ουσία. «Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση παρεμπόδισης των πετρών στα νεφρά απλώς με το σταμάτημα της κρυσταλλοποίησης», δήλωσε ο ερευνητής Μάικλ Γουόρντ, πρόεδρος του τμήματος Χημείας του NYU.
Οι πέτρες που δημιουργούνται από Λ-κυστίνη, είναι συνήθως μεγαλύτερες από τις πέτρες άλλων ειδών, επανέρχονται συχνότερα μετά την αρχική διάλυσή τους και μπορούν να προκαλέσουν χρόνια ζημιά στα νεφρά. Οι σημερινές φαρμακευτικές θεραπείες για τις συγκεκριμένες πέτρες μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ναυτία, κόπωση, δερματικές αλλεργίες κ.α.