Η φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έχει ως θέμα την προώθηση των 10 βημάτων που πρέπει να ακολουθούνται από τα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια για να θεωρούνται Φιλικά προς τα Μωρά και αυτά είναι:
1. Γραπτή πολιτική για το θηλασμό,
2. Εκπαίδευση του προσωπικού υγείας,
3. Ενημέρωση των εγκύων,
4. Ξεκίνημα του θηλασμού μισή ώρα μετά τη γέννηση,
5. Επίδειξη θηλασμού στις μητέρες,
6. Καμιά άλλη τροφή εκτός από μητρικό γάλα,
7. Παραμονή της μητέρας μαζί με το μωρό όλο το 24ωρο,
8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά,
9. Όχι πιπίλες,
10. Υποστήριξη της μητέρας και στο σπίτι.
Όπως αναφέρει η UNICEF, σήμερα, μόνο λίγο παραπάνω από το ένα τέταρτο των υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως έχουν πιστοποιηθεί ως «Φιλικές προς τα Μωρά», εναρμονιζόμενες και με τα 10 συνιστώμενα βήματα για την προώθηση του μητρικού θηλασμού.
Η φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού θέλει να περάσει το μήνυμα να γίνουν τα 10 αυτά βήματα πάγια πρακτική για κάθε υπηρεσία υγείας και να ενσωματωθούν καλύτερα οι παρεμβάσεις βρεφικής διατροφής σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας.
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, πραγματοποιεί μεγάλη σχετική καμπάνια με ενημερωτικό υλικό το οποίο έχει αποστείλει σε εκατοντάδες μαιευτήρια, κλινικές και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τη UNICEF, κάθε χρόνο πεθαίνουν 8,1 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών κυρίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Ο σωστός μητρικός θηλασμός κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να έχει την πιο ευεργετική επίδραση στην επιβίωση των παιδιών από κάθε άλλη προληπτική παρέμβαση.
Ο Μητρικό Θηλασμός, αναφέρει η UNICEF, έχει τη δυνατότητα να προλάβει 12%-15% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών στον κόσμο, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων συμβαίνει στις φτωχότερες χώρες. Η έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού (κατά την πρώτη ώρα) μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα νεογνών περίπου κατά 20%.
Τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού παγκοσμίως εξακολουθούν να είναι περίπου 37%, ενώ αυτά της έγκαιρης έναρξής του είναι μόνο 39%. Όμως, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανόμενων μερικών από τις λιγότερο αναπτυγμένες του κόσμου, έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την αξία του μητρικού θηλασμού και κάνουν σημαντικά βήματα για την προώθησή του.
Οι επιτυχίες αυτές δείχνουν πως όταν οι χώρες κάνουν συντονισμένες προσπάθειες να υποστηρίξουν το μητρικό θηλασμό σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, στις υπηρεσίες υγείας και στα σπίτια, η πρόοδος είναι δυνατή ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
«Ας ενωθούμε λοιπόν όλοι και ας προωθήσουμε με την ευκαιρία αυτή το μήνυμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού και ας δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μωρά την καλύτερη δυνατή αρχή για τη ζωή, που έχουν ανάγκη ώστε να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους», τονίζεται στην ανακοίνωση της UNICEF.