Επιστήμονες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και γονιδίων που σχετίζονται με αυτοάνοσες νόσους και καρκίνο. To εύρημα μπορεί πιθανόν να εξηγήσει γιατί η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αριθμό σοβαρών νόσων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, ο διαβήτης 1 και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύμφωνα με ερευνητές από τη Βρετανία και τον Καναδά.
Στην έρευνα, ο Sreeram Ramagopalan, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις πως η έλλειψη της βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεγάλο εύρος νόσων αλλά δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς εμπλέκεται. Ερευνητές υποψιάζονται ότι γενετικοί λόγοι συμβάλλουn στη σχέση.
Η βιταμίνη D έχει επίδραση στα γονίδια μέσω του υποδοχέα της βιταμίνης D που επικολλάται σε συγκεκριμένες περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος για να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων. Στη νέα έρευνα οι επιστήμονες χαρτογράφησαν περιοχές της επικόλλησης του υποδοχέα της βιταμίνης, πληροφορία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό γονιδίων που συνδέονται με νόσους που μπορεί να επηρεαστούν από τη βιταμίνη D.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επικόλληση του υποδοχέα της βιταμίνης D ενισχύεται σημαντικά σε περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος που σχετίζονται με αρκετές συνήθεις αυτοάνοσες νόσους, όπως πολλαπλή σκλήρυνση διαβήτη 1 και νόσο του Κρον και σε περιοχές που σχετίζονται με καρκίνους όπως λευχαιμία και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Genome Research’, υπογραμμίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης D , ιδιαίτερα για ανθρώπους που μπορεί να έχουν την προδιάθεση για ευαισθησία στην έλλειψη της βιταμίνης, εξηγούν οι ερευνητές.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν μεταξύ 200 και 600 διεθνών μονάδων βιταμίνης D καθημερινά, σύμφωνα με οδηγίες του Institute of Medicine των ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική ακαδημία παιδιάτρων συνιστά 400 διεθνείς μονάδες καθημερινά. Η αμερικανική οδηγία βρίσκεται υπό αναθεώρηση και πολλοί ειδικοί ζητούν αύξηση στις συνιστώμενες δόσεις.
Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί τη φυσική παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται επίσης σε ορισμένες τροφές, όπως ψάρι, τυρί, ενισχυμένο γάλα και δημητριακά πρωινού.