Λιποβαρή μωρά προκαλεί η καφεΐνη

kafes egymosynh moraΣύμφωνα με σκανδιναβική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine, η καφεΐνη, ακόμα και σε μικρή κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συντελεί στην απόκτηση μωρού με χαμηλό βάρος (λιποβαρή μωρά). Η καφεΐνη εμπεριέχεται κυρίως στον καφέ, αλλά και σε άλλα ροφήματα, όπως το τσάι και τα αναψυκτικά, καθώς επίσης στο κακάο, τη σοκολάτα και ορισμένα γλυκά.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τις μέλλουσες μητέρες να μην καταναλώνουν ροφήματα με καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς ακόμη και ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να προδιαθέτει σε λιποβαρή μωρά.

Τα νεογνά που γεννιούνται λιποβαρή, αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα υγείας, π.χ. δυσκολία ρύθμισης του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα ή αρχίζουν να μιλούν με καθυστέρηση. Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνά τους για να δουν σε ποιο βαθμό τα εν λόγω παιδιά έχουν αναπτυξιακά προβλήματα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Η επιστημονική ομάδα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τη Δρ Βερένα Ζενγκπίελ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σελγκρένσκα της Σουηδίας, μελέτησαν περίπου 60.000 εγκύους και διαπίστωσαν ότι το επίπεδο καφεΐνης που καταναλώνουν, συσχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το βάρος του μωρού.

Καφεΐνη, πλακούντας και έμβρυο

Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα αυξάνει κατά 27-62% τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με χαμηλό σωματικό βάρος. Ένα νεογνό που αναμένεται να γεννηθεί με μέσο βάρος 3,6 κιλών, υπολογίστηκε ότι χάνει 21 έως 28 γραμμάρια για κάθε 100 mg καφεΐνης που καταναλώνει η έγκυος την ημέρα.

Η καφεινη περνάει μέσω του πλακούντα από την μητέρα στο έμβρυο, όπως συμβαίνει με τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο. Όμως το έμβρυο δεν διαθέτει ακόμα τα κατάλληλα ένζυμα για να αδρανοποιήσει αποτελεσματικά την καφεΐνη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο για τις εγκύους την ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης έως 300 mg, αλλά οι ειδικοί σε διάφορες χώρες συστήνουν στις εγκύους να μην πίνουν πάνω από 200 mg καφεΐνη την ημέρα (μια κούπα καφέ φίλτρου περιέχει περίπου 140 mg καφεΐνης). Δείτε σχετικά με την περιεκτικότητα της καφεΐνης στον καφέ και σε άλλα ροφήματα.

Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ακόμα και αυτά τα όρια ίσως να μην είναι αρκετά χαμηλά, καθώς, όπως επισημαίνει η δρ Ζενγκπίελ, από το πρώτο κιόλας mg καφεΐνης αυξάνει έστω και οριακά ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με χαμηλό σωματικό βάρος. «Αν οι γυναίκες θέλουν να είναι προσεκτικές και να μην έχουν προβλήματα, πρέπει να προσπαθήσουν να κόψουν τελείως την καφεΐνη. Αλλιώς, ας μην πίνουν πάνω από 200 mg την ημέρα», σημειώνει η ερευνήτρια.

Δείτε επίσης