Η κάνναβη (μαριχουάνα) δεν είναι ένα αθώο ναρκωτικό – οδηγεί σε προβλήματα υγείας

xasis kanavhΗ κάνναβη (τα κυριότερα προϊόντα της είναι η μαριχουάνα, το χασίς και το χασισέλαιο) είναι εξαιρετικά εθιστική, προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας και ανοίγει την πόρτα στα σκληρά ναρκωτικά, διαπίστωσε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction, από τον Γουέιν Χαλ, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Καταχρήσεως Ουσιών από Νέους του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία.

Ο Χαλ εξέτασε τα ευρήματα των κλινικών μελετών της εικοσαετίας 1993-2013 για τις επιδράσεις της μαριουχάνας στην υγεία, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ένας στους 10 ενήλικες και ο ένας στους έξι εφήβους που καθημερινά κάνουν χρήση, αναπτύσσουν τελικά εθισμό σε αυτήν.

Επιπλέον, οι έφηβοι που καπνίζουν συστηματικά χασίς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο και να εκδηλώσουν μεγαλώνοντας νοητικές διαταραχές και ψυχώσεις. Επίσης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να στραφούν σε άλλα ναρκωτικά, κάτι που ισχύει και για τους ενήλικες.

Η άποψη ότι η κάνναβη είναι ένα ασφαλές ναρκωτικό αποτελεί λανθασμένη αντίληψη, σύμφωνα με τον Χαλ. Είναι γεγονός ότι ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης με την κάνναβη είναι μηδαμινός και δεν έχει αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία κανένα κρούσμα θανάτου από υπερβολική δοσολογία. Εντούτοις, έχουν υπάρξει μεμονωμένες περιπτώσεις φαινομενικά υγιών νεαρών ανδρών, οι οποίοι πέθαναν από την καρδιά τους ύστερα από ένα «τσιγαριλίκι».

Καρδιακός κίνδυνος

Εντωμεταξύ, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Emergency Medicine, προειδοποιεί ότι το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την καρδιά.

Οι γιατροί λένε ότι οι αυξάνει τον καρδιακό κίνδυνο σχεδόν πέντε φορές στην πρώτη ώρα μετά το κάπνισμα. Ακόμα λένε ότι εκτός του ότι η μαριχουάνα μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, επηρεάζει τη ροή του αίματος, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό (ταχυπαλμία) και μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση του αίματος όταν κάθεστε και χαμηλή πίεση κατά την έγερση (ορθοστατική υπόταση).

Οι ερευνητές αυτοί ανέφεραν: “Προτείνουμε το ιστορικό της χρήσης κάνναβης να ζητείται από τους ασθενείς που προσέρχονται με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα αν δεν έχουν συμβατικούς  καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται να σταματήσουν τη χρήση κάνναβης για να μειώσουν τον καρδιακό κίνδυνο”.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλεί το κάπνισμα μαριχουάνας και χασίς είναι άγχος, αϋπνία, διαταραχή της όρεξης και κατάθλιψη. Να σημειωθεί ότι ακόμα και με την καλύτερη θεραπεία, λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς κατορθώνουν τελικά να αποτοξινωθούν.

Δείτε επίσης