Δέκα φορές πιο δύσκολη η εγκυμοσύνη στα 43 από ό,τι στα 37 έτη

gonimopoihsh oaria 4Αν και το ιδανικό για μια γυναίκα είναι να κάνει παιδιά στα 20-29 χρόνια, στη σημερινή ζωή αυτό φαίνεται δύσκολο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από τα μωρά που γεννήθηκαν το 2012 μόλις το 38,4% είχαν μαμά ηλικίας έως και 29 ετών. Το 56,5% γεννήθηκαν από γυναίκες ηλικίες 30-39 ετών, ενώ το 5% γεννήθηκαν από μητέρες πάνω από 40 ετών. Στη Βρετανία τα νούμερα είναι καλύτερα, καθώς οι μισές γυναίκες εκεί τεκνοποιούν πριν τα 30 τους

H εκπαίδευση, η επαγγελματική σταδιοδρομία, η έλλειψη χρημάτων και η αναμονή για τον σωστό σύζυγο έχουν βάλει τη μητρότητα σε δεύτερη μοίρα. Οι γιατροί όμως προειδοποιούν ότι είναι 10 φορές πιο δύσκολο για μια γυναίκα να μείνει έγκυος στα 43 από ό, τι στα 37 της χρόνια και κάποιοι προτρέπουν τις γυναίκες να καταψύξουν τα ωάρια τους. 

gonimothtaΟ αριθμός των ωαρίων που απαιτούνται για μία βιώσιμη εγκυμοσύνη αυξάνεται με σχεδόν γεωμετρική πρόοδο μετά την ηλικία των 42 ετών.

Όπως ανακάλυψαν Αμερικανοί γιατροί σε μελέτη τους με 198 εθελόντριες, η επιτάχυνση του βιολογικού ρολογιού μετά τα 40 χρόνια σημαίνει ότι μία γυναίκα ηλικίας 43 ετών χρειάζεται κατά μέσον όρο 44 ωάρια για να παραχθεί ένα υγιές έμβρυο, ενώ στα 37 της χρόνια η ίδια γυναίκα θα χρειαζόταν μόλις 4,4 ωάρια κατά μέσον όρο. Καθώς λοιπόν το σώμα της γυναίκας  απελευθερώνει κάθε 28 μέρες συνήθως ένα ωάριο, μια 43χρονη γυναίκα θεωρητικά χρειάζεται 41 μήνες (σχεδόν 3,7 χρόνια) για να μείνει έγκυος, αντί για περίπου 4 μήνες που θα χρειαζόταν στα 37 της.

Αυτά σημαίνουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να περιμένουν πολύ πριν αρχίσουν τις προσπάθειες τεκνοποίησης, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Μέρεντιθ Μπράουερ, από το Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Ωάρια και ηλικία

Οι εθελόντριες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ηλικία 20-45 ετών και υποβλήθηκαν για διάφορους λόγους σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Μπράουερ και οι συνεργάτες της κατέγραψαν πόσα ωάρια παρήγαγαν σε κάθε κύκλο εξωσωματικής και πόσα υγιή έμβρυα δημιουργούνταν από την γονιμοποίηση αυτών των ωαρίων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι νεαρές γυναίκες παρήγαγαν πολύ περισσότερα ωάρια και περισσότερα υγιή έμβρυα. Μία γυναίκα ηλικίας κάτω των 35 ετών χρειαζόταν μόλις 3,8 ωάρια για να δημιουργηθεί ένα υγιές έμβρυο, μία γυναίκα ηλικίας 35-37 ετών χρειαζόταν 4,4 ωάρια, μία γυναίκα ηλικίας 38-40 ετών 9,4 ωάρια και μία γυναίκα ηλικίας 41-42 ετών 10,1 ωάρια. Στα 43 απαιτούνταν 44 ωάρια για να παραχθεί ένα υγιές έμβρυο.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες που θέλουν να καταψύξουν τα ωάρια τους θα πρέπει να το πράξουν πριν από τα 30 τους τους για να έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας της εγκυμοσύνης τους αργότερα. Στη Βρετανία, περίπου 500 γυναίκες το χρόνο πληρώνουν μέχρι και  3000  λίρες για να καταψύξουν τα ωάρια τους.

Δείτε επίσης