Στένωση καρωτίδων προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

autokinh55 5 5Τα άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στένωσης των καρωτίδων, των αρτηριών που βρίσκονται στον λαιμό και τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε και στο Journal of the American College of Cardiology.

Η στένωση των καρωτίδων είναι το αποτέλεσμα της αθηρωματικής πλάκας και θεωρείται υπεύθυνη τουλάχιστον για τα μισά εγκεφαλικά επεισόδια.

Μέχρι σήμερα οι μελέτες είχαν συνδέσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους στις στεφανιαίες αρτηρίες (τις αρτηρίες της καρδιάς).

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αρτηρίες που βρίσκονται στο κεφάλι και στον λαιμό.

«Η μελέτη μας ενισχύει προηγούμενα στοιχεία που έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε ο Τζόναθαν Νιούμαν, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της μελέτης.

«Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος δεν συνδέεται μόνο με τα γονίδια και τον τρόπο ζωής, αλλά εξαρτάται και από τον αέρα που αναπνέουμε».

pollutddddion-carΜεγαλύτερος κίνδυνος για όσους έχουν χρόνια προβλήματα

Η μελέτη βασίστηκε σε ανάλυση των εξετάσεων καρδιάς (υπέρηχοι, εξετάσεις αίματος κ.ά.) περισσότερων από 300.000 ανθρώπων που ζούσαν στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσι και στο Κονέκτικατ. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της στένωσης των καρωτίδων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με βάση τις μετρήσεις ποιότητας του αέρα που είχαν γίνει από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ μεταξύ του 2003 και του 2008 στην περιοχή στην οποία έμεναν οι συμμετέχοντες.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ζούσαν σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιμετώπιζαν κατά 24% μεγαλύτερο κίνδυνο για στένωση καρωτίδων σε σύγκριση με τα άτομα που ζούσαν σε περιοχές με τα χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 (σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων τα οποία λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πρόβλημα). Αυτή η ρύπανση προκαλείται από τα αυτοκίνητα και την καύση κάρβουνου ή ξύλου.

«Για τα πολύ νεαρά ή τα πολύ ηλικιωμένα άτομα, καθώς και για όσους εμφανίζουν άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων», είπε ο Νιούμαν.

«Όσοι έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα θα ήταν καλό να περιορίζουν κατά το δυνατόν τον χρόνο που περνούν σε εξωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά», πρόσθεσε ο Νιούμαν.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με 8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους εξαιτίας αναπνευστικών και άλλων νοσημάτων κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μάλιστα, στις αναπτυσσόμενες χώρες. η ρύπανση των εσωτερικών χώρων εξαιτίας του ανάμματος φωτιάς για θέρμανση και μαγείρεμα είναι υπαίτια για σοβαρά προβλήματα στην υγεία του πληθυσμού.

Δείτε επίσης