Τα αντισυλληπτικά χάπια τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής

Τα αντισυλληπτικά χάπια που λαμβάνονται από το στόμα, και ειδικά τα νεότερης γενιάς, αυξάνουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν πρόκειται για τον συνδυασμό οιστρογόνων και προγεσταγόνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, με επικεφαλής την Γιάνα Βινογκράντοβα, διαπίστωσαν ότι υπάρχει συσχέτιση της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών με την φλεβική θρομβοεμβολή, αναλύοντας στοιχεία από την εθνική βάση Γενικής Ιατρικής. Εντόπισαν 3,5 εκατομμύρια γυναίκες που έκαναν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων και εστίασαν τη μελέτη τους στην ηλικιακή ομάδα 15-49 ετών.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι τα χάπια που περιείχαν κάποιο από τα νεότερα προγεσταγόνα (drospirenone, desogestrel, gestodene, και cyproterone) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης συγκριτικά με τα αντισυλληπτικά που περιείχαν παλαιότερης γενιάς προγεσταγόνα (levonorgestrel και norethisterone).

femodsntisy55758bΠαρενέργειες

Συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν αντισύλληψη από στο στόμα, αυτές που έπαιρναν τα παλαιότερης γενιάς αντισυλληπτικά είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβωσης. Ο κίνδυνος ήταν 4 φορές μεγαλύτερος για τις γυναίκες που έπαιρναν τα νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά χάπια.

Οι ερευνητές λένε πάντως να τονίσουν ότι σε απόλυτους αριθμούς, ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος. Καταγράφονται 14 επιπλέον νέες περιπτώσεις φλεβικής θρόμβωσης ανά 10.000 γυναίκες που χρησιμοποιούν τα νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά χάπια. Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι πάνω από μία γυναίκα στις 1.000 θα πάθει θρόμβωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα ποσότητα. Παγκοσμίως, ο κίνδυνος αυτός μεταφράζεται σε εκατομμύρια γυναίκες. Οι θρόμβοι ξεκινούν συνήθως από μια φλέβα του ποδιού μπορούν να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το 2013 είχε επισημάνει, ότι «τα οφέλη των αντισυλληπτικών ξεπερνούν αρκετά τους κινδύνους. Δεν υπάρχει λόγος οι γυναίκες που τα παίρνουν χωρίς κανένα πρόβλημα, να τα σταματήσουν». Όμως οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν τακτικά τυχόν κίνδυνο για θρόμβωση στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά.

Σήμερα, περίπου το 9% των γυναικών χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά χάπια, ποσοστό που αυξάνεται στο 18% στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά χάπια έχουν γίνει δημοφιλή επειδή έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα παλιά (όπως πονοκέφαλοι, ευαισθησία στο στήθος κλπ).

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που μια μελέτη βρίσκει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια νεότερης γενιάς αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 είχε δείξει ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι εξαπλάσιος από τα αντισυλληπτικά νεότερης γενιάς.

Επίσης έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για γλαύκωμα. Τέλος, μια τελευταία μελέτη έδειξε ότι επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Δείτε επίσης