Πως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ συνδέονται με το μελάνωμα

imgreprosta55sfdfagesΟι γιατροί βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ ορισμένων εσπεριδοειδών με το μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Η σύνδεση αυτή θεωρείται ότι μπορεί να έχει αιτία τα ψωραλένια και τις φουροκουμαρίνες που περιέχουν αυτά τα φρούτα.

Πίνοντας κάθε  μέρα ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή τρώγοντας ένα φρέσκο ​​γκρέιπφρουτ για πρωινό μπορεί κάποιος να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, λένε οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 25%. Εκείνοι που έτρωγαν ένα γκρέιπφρουτ, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος, σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ κινδύνου μελανώματος με τα πορτοκάλια ή το χυμό γκρέιπφρουτ.

Οι ερευνητές έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν αποδεικνύεται ότι τα εσπεριδοειδή αποτελούν αιτία του μελανώματος, απλά παρατήρησαν μια σύνδεση. Αλλά είναι πιθανό ορισμένες ενώσεις στα εσπεριδοειδή να μπορούν να προκαλέσουν έμμεσα μελάνωμα, ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ Abrar Quershi, πρόεδρος της δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και ένας δερματολόγος στο Rhode Island Hospital, στο Πρόβιντενς.

Ψωραλένια και φουροκουμαρίνες

Τα εσπεριδοειδή φρούτα περιέχουν ψωραλένια και φουροκουμαρίνες – φωτοδραστικές ουσίες που κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, εξήγησε ο ειδικός.

Round-orange-an5555d-grapefruit-slices349Ο Quershi και η ομάδα του βασίστηκαν σε δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 63.000 γυναίκες από την φημισμένη μελέτη Nurses’ Health Study και 41.000 άνδρες από την Follow-Up Study.

Σ’ αυτές τις μελέτες, κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης μελανώματος.

Απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, χυμό γκρέιπφρουτ ή χυμό πορτοκαλιού. Το σύνολο αυτών των τεσσάρων κατηγοριών θεωρήθηκε μια εκτίμηση της συνολικής κατανάλωσης εσπεριδοειδών, αν και δεν περιελήφθησαν άλλα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια και λάιμ.

Στα περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές σημείωσαν 1.840 περιπτώσεις μελανώματος. Και βρήκαν οι άνθρωποι που έτρωγαν εσπεριδοειδή δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 10% αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν αυτά τα φρούτα πάνω από 1,5 φορές την ημέρα είχαν 36% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα.

Το γκρέιπφρουτ φάνηκε να έχει την ισχυρότερη συσχέτιση με μελάνωμα. Όσοι έτρωγαν ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος, σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ.

Ο Qureshi δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση και να δοθούν συμβουλές σχετικά με το εάν οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν χυμό πορτοκαλιού ή να τρώνε γκρέιπφρουτ.

Το περίεργο είναι ότι η μελέτη βρήκε σύνδεση του χυμού πορτοκαλιού με το μελάνωμα και όχι με το πορτοκάλι που καταναλώνεται ως φρούτο. Επίσης βρήκε σύνδεση με το γκρέιπφρουτ και όχι με το χυμό γκρέιπφρουτ. Να σημειωθεί ότι οι μελέτες δεν μπορούν πάντα να καταγράφουν με ακρίβεια τι συμβαίνει. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι τα εσπεριδοειδή που περιέχουν ψωραλένια και οι φουροκουμαρίνες αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος.

Ο ειδικός πρόσθεσε: «Μέχρι να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις φουροκουμαρίνες, εκείνοι που καταναλώνουν φρέσκα φρούτα εσπεριδοειδών σε τακτική βάση, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την έκθεση στον ήλιο, και ανάλογα με τις υπαίθριες δραστηριότητες τους πρέπει να φορούν τα κατάλληλα αντηλιακά, καπέλα και προστατευτική ενδυμασία για τον ήλιο».

Δείτε επίσης