Πως η καψαϊκίνη καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο που μια ουσία η οποία βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι, η καψαϊκίνη, μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

407961-chillies555555555H σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη – η ουσία που κάνει τις κόκκινες πιπεριές καυτές – προσκολλάται στις μεμβράνες των κυττάρων και δρα ως  εξωτερικό προστατευτικό κέλυφος. Σε αρκετά υψηλές δόσεις όμως, προκαλεί απόπτωση στο καρκινικό κύτταρο, δηλαδή το κάνει να «αυτοκτονήσει».

Το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της καψαϊκίνης και να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό χάπι ή ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Παγκοσμίως, πάνω από 1,1 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη καταγράφηκαν το 2012, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο. Οι περιπτώσεις αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου και το 15% των νέων κρουσμάτων στους άνδρες.

Περίπου 10 χρόνια πριν, βρέθηκε για πρώτη φορά ότι η καψαϊκίνη κάνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη να αυτοκτονήσουν, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cancer Research και βρήκε ότι η καψαϊκίνη μείωσε το μέγεθος των καρκινικών όγκων σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να έχουν ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του προστάτη. Η ουσία προκάλεσε απόπτωση στο 80% των καρκινικών κυττάρων και δεν είχε παρενέργειες.

Καρκίνος και τσίλι

Η διαπίστωση αυτή έκανε τον δρ Ashok Mishra και τον δρ Jitendriya Swain, του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας να προσπαθήσουν να μάθουν πώς η καψαϊκίνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων φαρμάκων.

Βρήκαν ότι το μόριο της καψαϊκίνης δεσμεύεται την επιφάνεια του κυττάρου και επηρεάζει την μεμβράνη του, το στρώμα δηλαδή που περιβάλλει και προστατεύει το κύτταρο. Αν αρκετή ποσότητα από την ουσία προσκολληθεί στη μεμβράνη του κυττάρου προκαλεί σχάση της κάτι που ενεργοποιεί τελικά το θάνατο του κυττάρου.

kapsaikin55

Η καψαϊκίνη ενσωματώνεται στα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών.

Με συμπληρωματική έρευνα, αυτή η γνώση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα εργαλεία για την καταπολέμηση του καρκίνου ή άλλων ασθενειών έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό American Chemical Society.

Η δημοσίευση έρχεται να επικουρήσει μια μελέτη του 2014 που βρήκε ότι το φαγητό τσίλι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Στην περυσινή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation βρέθηκε ότι οι καυτές κόκκινες πιπεριές παρατείνουν την διάρκεια διάρκεια ζωής των ποντικών με καρκίνο περισσότερο από 30%.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μια μελέτη του 2015 βρήκε ότι τα πικάντικα φαγητά αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής στον άνθρωπο. Δεν είναι λοιπόν κακή ιδέα να “ψεκάζετε” τι σαλάτες σας με λίγο τσίλι.

Δείτε επίσης