Βρετανοί ερευνητές βρήκαν την αιτία που δεν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, The Lancet Respiratory Medicine.
Η ΧΑΠ είναι μία ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος και χαρακτηρίζεται από τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.
Προσβάλλει περίπου 500.000 Έλληνες. Παγκοσμίως προσβάλλει το 4,8% του παγκόσμιου πληθυσμού (ή 329 εκατομμύρια ανθρώπους) κοστίζοντας τη ζωή 2,9 εκατομμυρίων εξ αυτών κάθε έτος (διεθνώς είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου).
Οι καπνιστές είναι πολύ περισσότεροι μεταξύ των πασχόντων αλλά μόνο το 20-25% εξ αυτών εκδηλώνουν ΧΑΠ. Από την άλλη μεριά πολλοί πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δεν έχουν βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα τους.
Προστατευτικά γονίδια
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και άλλα ερευνητικά κέντρα πραγματοποίησαν μια μελέτη για τη ΧΑΠ σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.
Συγκρίνοντας τους καπνιστές με τους μη καπνιστές και τους πάσχοντες από ΧΑΠ με τους υγιείς εθελοντές, οι επιστήμονες εντόπισαν τμήματα του DNA που φέρουν μεταλλάξεις οι οποίες βελτιώνουν την πνευμονική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθειας.
Ο Μάρτιν Τόμπιν, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας και Δημοσίας Υγείας στο πανεπιστήμιο, ανέφερε πως τα γονίδια που εντοπίστηκαν φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο ανταπόκρισης των πνευμόνων στους τραυματισμούς και στα βλαβερά χημικά του τσιγάρου.
Ωστόσο «η ύπαρξη αυτών των γονιδίων σημαίνει απλώς μειωμένος κίνδυνος για εκδήλωση της ΧΑΠ και όχι εγγυημένη προστασία», διευκρίνησε. «Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι παρότι οι καπνιστές που διέθεταν τα προστατευτικά γονίδια δεν είχαν ΧΑΠ, οι πνεύμονές τους ήταν λιγότερο υγιείς απ’ ό,τι των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ».
Παραμένει άγνωστο αν τα γονίδια που εντοπίστηκαν επηρεάζουν και τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα καθώς η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να εξετάσει κάτι τέτοιο.