Υποτονικό μωρό (σύνδρομο άτονου βρέφους)

moro 6Το μωρό σας πιθανόν να έχει υποτονία αν στην ηλικία των 6 μηνών και δεν μπορεί να καθίσει στητό, ακόμα και όταν το στηρίζετε. Ο όρος υποτονία χρησιμοποιείται τόσο για να χαρακτηρίσει παθολογικές όσο και φυσιολογικές καταστάσεις που συνοδεύονται από ελαττωμένο μυϊκό τόνο (φυσιολογική υποτονία παρατηρείται στα πρόωρα νεογέννητα).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι ασυνήθιστα υποτονικό ένα βρέφος. Στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει σο­βαρή παθολογική αιτία: το βρέφος απλώς αρ­γεί να ωριμάσει και πάσχει από το λεγόμενο σύνδρομο του άτονου μωρού.  Οι ιατρικές εξε­τάσεις δεν βρίσκουν καμία αιτία για την ατο­νία αυτών των μωρών, αν και μπορεί να είναι κληρονομική και να σημαίνει μια πιο καθυ­στερημένη από το κανονικό εξέλιξη στο κάθι­σμα, το μπουσούλημα και το βάδισμα.

Πώς εκδηλώνεται η υποτονία

Το μωρό είναι άτονο αμέσως μετά τη γέν­νηση χωρίς όμως να επιδεινώνεται η ατο­νία του. Έπειτα από λίγους μήνες το μωρό συ­νήθως αρχίζει να βελτιώνεται και τελικά θα ξεπεράσει την ατονία του, η οποία ίσως του αφήσει όμως σημάδια ελαφριάς αδυναμίας των μυών. Τα πρόωρα μωρά είναι πιο άτονα από εκείνα που γεννιού­νται στην ώρα τους, όμως ο μυϊκός τους τόνος βελτιώνεται καθώς μεγαλώνουν.

Να ξέρετε ότι το υποτονικό βρέφος χαρακτηρίζεται μερικές φορές από ασυνήθιστη στάση ηρεμίας. Συνήθως παίρνει βατραχοειδή στάση κατά την οποία τα ισχία βρίσκονται σε πλήρη απαγωγή και η έξω επιφάνεια των μηρών σε επαφή με το στρώμα. Η στάση αυτή μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική για ένα πρόωρο νεογέννητο 32 εβδομάδων. Το υποτονικό βρέφος
δεν κινείται πολύ. Η μητέρα το περιγράφει σαν ήσυχο μωρό που παραμένει
στις στάσεις που το τοποθετεί.

atonno moro 6

Φυσιολογικό και άτονο μωρό.

Τι πρέπει να προσέξετε

Το υποτονικό μωρό θα αργήσει περισσότερο να ελέγξει το κεφάλι του από τα απολύτως φυσιολογικά μωρά και ίσως χρειάζεται στήριξη για περισσότερο χρόνο. Όταν αναπαύεται, ίσως ξαπλώνει με ανοιχτά χέρια και πόδια, απλωμένα στο κρεβάτι και γενικά κάνει λιγότερες κινήσεις από ένα εντελώς φυσιολογικό μωρό.

Στην ηλικία των 6 μηνών το μωρό σας ίσως να μην μπορεί να κάθεται στητό, έστω και με υποστήριξη, και να μην μπορούν τα πόδια του να κρατήσουν το βάρος του. Έτσι, αν βάλετε όρθιο το μωρό κρατώντας το από τις μασχάλες του, μπορεί να γλιστρήσει από τη λαβή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μερικά μωρά παρουσιάζουν υποτονία, επειδή δεν έχουν την ευκαιρία να κινηθούν και να δυναμώσουν τους μυς τους. Αυτό μπο­ρεί να συμβαίνει με τα μωρά που τα αφήνουν συχνά για πολλές ώρες στα καθίσματα τους.

Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε ότι το μωρό έχει πολλές ευκαιρίες να κινείται και να τινά­ζει χέρια και πόδια, πράγμα που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του μυϊκού του τόνου. Και μην ανησυχείτε: αν οι εξετάσεις δεν δείχνουν κά­ποια παθολογική αιτία για την ατονία, το μω­ρό σας θα αποκτήσει με τον καιρό ένα φυσιο­λογικό μυϊκό τόνο.

Δείτε επίσης