Είναι γνωστό ότι τα παραπανίσια κιλά και η καθιστική ζωή σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει μια σημαντική παράμετρο, ότι η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Association for Cancer Research και βρήκε ότι οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χάνουν βάρος (κάνοντας δίαιτα ή και γυμναστική), μειώνουν τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα τους που προωθούν τους καρκινικούς όγκους.
Ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, με επικεφαλής την δρ Catherine Duggan μέτρησαν τρεις πρωτεΐνες που είναι γνωστό ότι προωθούν την αγγειογένεση, δηλαδή τον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά τους καρκινικούς όγκους και έτσι τους δίνουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν. Οι καρκινικοί όγκοι δεν είναι σε θέση να αναπτυχθούν πέρα από μερικά χιλιοστά σε μέγεθος χωρίς παροχή αίματος. Ωστόσο, όταν τα καρκινικά κύτταρα στέλνουν χημικά μηνύματα και διεγείρουν την ανάπτυξη ενός αιμοφόρου αγγείου, μπορούν να τραφούν και να αναπτύξουν γρήγορα.
Στόχος της μελέτης ήταν να βρεθεί πως οι πρωτεΐνες VEGF, PAI-1 και PEDF αλλάζουν όταν οι υπέρβαρες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή, χάνουν βάρος με δίαιτα ή και γυμναστική, κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Η μελέτη περιέλαβε 439 υγιείς γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών, οι οποίες δεν είχαν καρκίνο και μοιράστηκαν σε τέσσερις ομάδες που ακολούθησαν διαφορετικό πρόγραμμα:
- διατροφή με περιορισμό θερμίδων και λιπαρών (κατανάλωση μέχρι 2.000 θερμίδες την ημέρα και λήψη λιπαρών μέχρι το 30% των θερμίδων).
- αερόβια άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα για 45 λεπτά.
- συνδυασμό δίαιτας και γυμναστικής.
- ομάδα ελέγχου όπου δεν έγινε καμιά παρέμβαση.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν δίαιτα ή δίαιτα μαζί με γυμναστική έχασαν το περισσότερο βάρος και είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζονται με την αγγειογένεση.
Η απώλεια βάρους εμποδίζει την αγγειογένεση
Πιο συγκεκριμένα, μετά από 12 μήνες παρέμβασης, οι γυναίκες στις ομάδες δίαιτας, άσκησης, συνδυασμού δίαιτας και άσκησης έχασαν κατά μέσο όρο το 8,5%, το 2,4%, και το 10,8% του σωματικού τους βάρους, αντίστοιχα, δηλαδή την καλύτερη επίδοση είχαν αυτές που έκαναν δίαιτα και γυμναστική μαζί. Η ομάδα ελέγχου έχασε μόνο το 0,8% του σωματικού βάρους.
Οι συμμετέχουσες στην ομάδα της δίαιτας και στην ομάδα της δίαιτας και άσκησης είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών VEGF, PAI-1 και PEDF που σχετίζονται με αγγειογένεση. Αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα δεν παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έκανε μόνο αεροβική άσκηση και είχε μικρή απώλεια βάρους.
Η Duggan ανέφερε: “Γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό βάρος και η καθιστική ζωή συνδέονται με αύξηση του κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς το γιατί. Θέλαμε να ερευνήσουμε πώς μεταβλήθηκαν τα επίπεδα ορισμένων βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με την αγγειογένεση, όταν υπέρβαρα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή χάνουν βάρος και γίνονται σωματικά δραστήριοι για 12 μήνες”.
Και πρόσθεσε: “Η απώλεια βάρους φαίνεται πως είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειωθούν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που προάγουν τον καρκίνο. Αν και δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αυτό θα επηρέασει άμεσα την ανάπτυξη των όγκων, πιστεύουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μειωμένων πρωτεϊνικών επιπέδων και ενός λιγότερο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη καρκίνων”.