ΕΟΠΥΥ: Πληρωμές προς νοσοκομεία και φαρμακευτικές εταιρίες

eoppy5Σχέδιο εξορθολογισμού των πληρωμών του προς τους παρόχους υλοποιεί σταδιακά ο ΕΟΠΥΥ. Pαράλληλα με τη διαδικασία εκκαθάρισης των ιδιωτών παρόχων, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα πληρωμών προς φαρμακευτικές εταιρείες και νοσοκομεία.

Mέσω του ειδικού προγράμματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έχει δοθεί ένταλμα για ποσό 270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη εκταμιευθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες ποσό 85 εκατομμυρίων. Έως το τέλος Αυγούστου, το σύνολο του ποσού αυτού θα έχει απορροφηθεί πλήρως, μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του Οργανισμού.

«Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν τόσο οφειλές που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της λειτουργίας του καθώς και οφειλές που ‘κληρονόμησε’ ως καθολικός διάδοχος από τους ενταχθέντες σε αυτόν φορείς» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

Επίσης, εγκρίθηκε η πληρωμή 150 εκατ. ευρώ προς τα δημόσια νοσοκομεία. Για τα πρώτα 75 εκατομμύρια ολοκληρώθηκε το ένταλμα και ακολουθεί η διαδικασία για το υπόλοιπο ποσό. Οι ενέργειες για την εκταμίευση του συνολικού ποσού θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο του 2016.

Επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ προχωρά σε πληρωμή συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο».

Για το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έχει προγραμματιστεί πληρωμή ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, δήλωσε: «Βασική προτεραιότητά μας είναι η ταχύτερη εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού, που συνεπάγεται ταυτόχρονα ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Με τους παρόχους μας είμαστε συνυπεύθυνοι στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για πληρέστερη υγειονομική φροντίδα των πολιτών στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Οργανισμού».

Δείτε επίσης