Τo 25% των Ελλήνων δείχνει σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια

Ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής και του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, με τη βοήθεια του δεθνούς οργανισμού ερευνών WIN/Gallup International, έκαναν μια δημοσκόπηση που αφορούσε σχεδόν 66.000 ανθρώπων σε 67 χώρες, σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο σχετικά με τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα εμβόλια.

Την πιο θετική στάση έχει η Νοτιοανατολική Ασία με ποσοστό σκεπτικισμού μόνο 4,4% και η Αφρική με ποσοστό 7,4%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει καχυποψία σε ποσοστό 15,8%.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πιο καχύποπτη απέναντι στα εμβόλια είναι η Γαλλία (το 41% των Γάλλων διαφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή). Το απρόσμενα υψηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται στις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κυρίως για την ηπατίτιδα Β και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Η έλλειψη εμπιστοσύνη της Ελλάδας απέναντι στα εμβόλια φτάνει το 25% και είναι ίδιο με αυτό της Ιαπωνίας.

Οι χώρες που δείχνουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη είναι το Μπαγκλαντές, η Σαουδική Αραβία και η Αργεντινή (οι κάτοικοι των χωρών αυτών που θεωρούν ανασφαλή τα εμβόλια είναι μόλις το 1%).

Οι φόβοι απέναντι στα εμβόλια αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς κάνουν αρκετούς γονείς να διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή να εμβολιασθούν οι ίδιοι, πράγμα που οδηγεί σε αναζωπύρωση ασθενειών, όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η Ευρώπη ξεχωρίζει ως η περιοχή με τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την επιρροή που μπορεί αυτό να έχει και σε άλλες χώρες του κόσμου», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης δρ Χάιντι Λάρσον.

Δείτε επίσης