Εμπειρικά ξέρουμε ότι ορισμένοι ήχοι της φύσης μας είναι ευχάριστοι. Τώρα μια νέα μελέτη βρήκε ότι ο ήχος από ένα ρυάκι ή ο ελαφρός ήχος του ανέμου στα δέντρα μπορεί να αλλάξει το μυαλό μας και να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports και εξηγεί για πρώτη φορά πως γίνεται αυτό.
Βρετανοί ερευνητές από το ψυχιατρικό τμήμα του Brighton and Sussex Medical School βρήκαν ότι οι φυσικοί ήχοι επηρεάζουν τα σωματικά συστήματα όπως το αυτόνομο νευρικό σύστημα, ηρεμώντας τον εγκέφαλο.
Ενώ οι νατουραλιστικοί ήχοι και το πράσινο περιβάλλον έχουν συχνά συνδεθεί με τη χαλάρωση και την ευεξία, μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει κάποια επιστημονική συναίνεση ως προς το πώς αυτά τα αποτελέσματα εμφανίζονται.
Η επικεφαλής της μελέτης, Cassandra Gould van Praag, δήλωσε: “Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την αίσθηση της χαλάρωσης η οποία προέρχεται από μια βόλτα στην εξοχή, και τώρα έχουμε στοιχεία από τον εγκέφαλο και το σώμα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η μελέτη μας ήταν μια συναρπαστική συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων, και έχει παραγάγει αποτελέσματα που μπορούν να έχουν επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες”.
Οι ήχοι αλλάζουν τη συνδεσιμότητα ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου
Σε συνεργασία με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Mark Ware, οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα όπου οι συμμετέχοντες άκουσαν ήχους που καταγράφονται από φυσικά και τεχνητά περιβάλλοντα, ενώ την ίδια στιγμή η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους εξεταζόταν σε ένα μαγνητικό τομογράφο. Παρακολουθήθηκε η αυτόνομη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος μέσω πολύ μικρών αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό. Διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι ενεργές όταν αναπαυόμαστε ήταν διαφορετικές ανάλογα με τους ήχους που άκουγαν οι συμμετέχοντες.
Όταν ακούμε ήχους της φύσης, η συνδεσιμότητα ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου διαφέρουν σε σχέση με τους τεχνητούς ήχους. Υπάρχει μια αύξηση στη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος που σχετίζονται με τη χαλάρωση του σώματος.
Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι, η μεταβολή της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος εξαρτάται από την αρχική κατάσταση των συμμετεχόντων. Τα άτομα που είχαν μεγαλύτερο άγχος πριν από την έναρξη του πειράματος έδειξαν να έχουν τη μεγαλύτερη σωματική χαλάρωση με το άκουσμα των φυσικών ήχων.
Οι μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία έχουν αυξανόμενο ενδιαφέρον, και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τα θέματα της δημόσιας υγείας και της πολεοδομίας.