Αποκαλύψεις έκανε ο Ανδρέας Μαρτίνης λίγο πριν κληθεί στην εξεταστική

Σε σωρεία αποκαλύψεων προέβη ο πρόεδρος του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από τη φυλακή, λίγο πριν κληθεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για να καταθέσει για τη διαφθορά στην υγεία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν οφθαλμίατρος στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο. Αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της οφθαλμολογικής κλινικής και το 1986 και έγινε πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θέση που διατήρησε επί 27 συνεχόμενα χρόνια. Από το 2010 ορίστηκε ισόβιος πρόεδρος του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο Ανδρέας Μαρτίνης κατηγορείται ότι εισέπραξε ως «μίζα» 3,2 εκατομμύρια μάρκα από γερμανική εταιρεία το 1998 και ότι ήταν υπεύθυνος για δεκάδες παροχές υγείας με σκανδαλώδεις εκπτώσεις στο «Ντυνάν» σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και επιχειρηματίες.

Στη συνέντευξή του ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν το «Ερρίκος Ντυνάν» βγήκε σε πλειστηριασμό, για να περάσει στη συνέχεια στην Ημιθέα ΑΕ, οι τότε διοικήσεις του «αμέλησαν» να υποβάλουν ισολογισμό για το 2013. Το αποτέλεσμα ήταν να μην ενημερωθεί το Δημόσιο για οφειλόμενους φόρους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μαρτίνης ανέφερε για τρεις πρώην υπουργούς:

Για τον κ. Γεωργιάδη: Ήταν δοτές οι διοικήσεις  στο Ντυνάν,  «ανάλογα πώς ήθελε ο Άδωνις ή οποιοσδήποτε άλλος υπαγόρευε».

Για τον κ. Βορίδη: «Πέντε μέρες πριν από τον πλειστηριασμό, ο Βορίδης πέρασε μια τροπολογία η οποία κάλυψε με επιπλέον ασυλία όχι μόνο για τυχόν σφάλματα ή παρατυπίες προηγούμενων αιρετών διοικήσεων αλλά σκανδαλωδώς και για πράξεις και παραλείψεις και επί των ημερών τους».

Ο κ. Μαρτίνης χαρακτηρίζει τον κ. Λοβέρδο «από τους αρχιτέκτονες της άλωσης του Ντυνάν»,  και τον κ. Μηταράκη ως  «εκτελεστικό βραχίονα και άμεσο συνομιλητή των ενδιαφερομένων», ενώ  σημειώνει ότι “κεντρικό ρόλο στα θέματα του Ερυθρού Σταυρού έπαιζε διαρκώς το υπουργείο Ανάπτυξης επί Χατζηδάκη με διαταγές Αντώνη Σαμαρά – Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Μέχρι σήμερα οφείλονται 9 εκατομμύρια ευρώ για φόρου και πρόστιμα, ανέφερε ο κ. Μαρτίνης.

Α. Γεωργιάδης: Λέει ψέμματα ο Μαρτίνης

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε πως ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» λέει ψέματα για να το βγάλει η κυβέρνηση από τη φυλακή.

Ο βουλευτής της ΝΔ, χαρακτήρισε «παντελώς ψευδή» τα όσα υποστήριξε ο Ανδρέας Μαρτίνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Διέψευσε τα λεγόμενα του Ανδρέα Μαρτίνη που μεταξύ άλλων τόνισε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Με φώναξε ο φίλος μου, ο Αδωνις Γεωργιάδης, και μου λέει: ”Ανδρέα, δεν σε θέλουν οι δεξιοί”. ”Ασε τις βλακείες”, του λέω. ”Θέλει να βάλει κι ο Σαμαράς τους δικούς του”, μου απαντά ο Αδωνις».

«Δεν έχει συμβεί πότε τέτοια συνομιλία μεταξύ μας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει ξεκινήσει και παίζει τον υποστηρικτή του Μαρτίνη» για να χτυπήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ακόμη πως «τού έχουν υποσχεθεί (η κυβέρνηση) ότι θα τον βγάλουν από τη φυλακή αν κατηγορήσει τους πολιτικούς τους αντιπάλους», γι’ αυτό και ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «κάθεται και λέει αυτές τις ανοησίες».

Δείτε επίσης