ΠΕΦ: Προβληματικό το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων

Για να γίνει το σύστημα υγείας αποδοτικότερο τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις, όχι περικοπές, και όσες γίνουν θα πρέπει να είναι εκτός νοσοκομειακού τομέα.

Αυτό τόνισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων ELPEN, Βασίλης Πενταφράγκας, μιλώντας στο συνέδριο για το Νοσοκομείο και το Νοσοκομειακό Φάρμακο. Όπως ανέφερε, πρωταρχικός στόχος είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού.

O κ. Πενταφράγκας ανέφερε:  «Έχοντας λοιπόν αυτό στο μυαλό, θα συζητάμε για περιορισμό της δαπάνης ή για ορθολογική χρήση; Θα πρέπει να συζητάμε για καινοτομία (όπως κανείς την αντιλαμβάνεται) ή θα μιλάμε για προστιθέμενη αξία; Για εμάς, την ΠΕΦ, το ζήτημα είναι η ορθολογική χρήση των φαρμάκων. Να υπάρξει επιτέλους μια εθνική φαρμακευτική πολιτική. Ο κλάδος κινδυνεύει με αφελληνισμό. Όταν τραβάμε το σχοινί θα σπάσει. Λίγες εταιρείες μπορεί να μείνουν να διαχειρίζονται τις εισαγωγές. Αλλά κλάδος παραγωγής φαρμάκων δεν θα υπάρχει».

Επίσης, χαρακτήρισε προβληματικό και ανεκδιήγητο το σύστημα τιμολόγησης, τονίζοντας ότι πουθενά στον κόσμο πλην της Ελλάδας τα οικονομικότερα φάρμακα πληρώνουν clawback και υφίστανται τα ίδια rebate.

Παράλληλα η χώρα βομβαρδίζεται από δημοσιεύματα για υψηλές τιμές γενοσήμων και χαμηλές τιμές πρωτοτύπων, χωρίς κανείς να παρατηρεί τις επιστροφές που υπάρχουν πάνω σε αυτή την ονομαστική τιμή, το φορολογικό καθεστώς που υπάρχει, το κόστος του χρήματος και την πρόσβαση και τα λειτουργικά έξοδα μιας μονάδας στις αντίστοιχες χώρες.

Δείτε επίσης