Η ομπρέλα από μόνη της δεν προστατεύει από τον ήλιο στην παραλία

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό επιθεώρηση JAMA Dermatology βρήκε ότι οκτώ στους 10 άτομα που κάθονται το μεσημέρι του καλοκαιριού κάτω από ομπρέλα στη παραλία μπορεί να εμφανίσουν ηλιακό έγκαυμα, αν δεν βάζουν αντηλιακό. Από την άλλη πλευρά, το ίδιο συνέβη και στο 25% των εθελοντών που είχαν βάλει αντηλιακό με δείκτη προστασία 100 (SPF: Sun Protection Factor) αλλά δεν κάθονταν κάτω από ομπρέλα.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως, παρότι το αντηλιακό είναι πιο αποτελεσματικό από την ομπρέλα, καμία από τις δύο μεθόδους δεν φτάνει από μόνη της για την πλήρη προστασία του δέρματος από τον ήλιο το καλοκαίρι. Επομένως, χρειάζεται μια πιο ολιστική προσέγγιση στο θέμα της ηλιοπροστασίας, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το ηλιακό έγκαυμα οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία και ειδικότερα στο φάσμα UVB (290-320 nm) που απορροφάται κατά σχεδόν 90% από το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας αλλά ένα 10% φτάνει πιο βαθιά στο δέρμα, στο χόριο. Η UVA φτάνει και σε βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος επιταχύνοντας τη γήρανση του δέρματος και προκαλώντας ρυτίδες αλλά ευθύνεται πολύ λιγότερο για το ηλιακό έγκαυμα.

Η μελέτη περιέλαβε 81 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 41 ετών, οι οποίοι είχαν φωτότυπο δέρματος από 1 έως 3. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν έξι φωτότυποι εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα ενώ οι άλλοι τρεις δεν “καίγονται” ποτέ:

  • Φωτότυπος 1: κατάλευκο δέρμα (κόκκινα μαλλιά), καίγεται πάντα, δεν μαυρίζει ποτέ, έχει πολλές φακίδες.
  • Φωτότυπος 2: ανοιχτόχρωμο δέρμα, καίγεται πάντα, μερικές φορές αποκτά ελαφρύ χρώμα, πολλές φακίδες.
  • Φωτότυπος 3: ανοιχτό προς σκουρόχρωμο δέρμα, καίγεται μερικές φορές, μαυρίζει πάντα (μέτριο μαύρισμα), λιγοστές φακίδες.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες, ζητώντας τους είτε να καθίσουν κάτω από μία ομπρέλα παραλίας επί 3,5 ώρες ένα μεσημέρι του Αυγούστου είτε να καθίσουν κάτω από τον ήλιο βάζοντας καλά αντηλιακό στο δέρμα τους με δείκτη προστασίας (SPF) ίσο με 100.

Την επόμενη ημέρα οι ερευνητές εξέτασαν το πρόσωπο, το πίσω μέρος του αυχένα, το στέρνο, τα χέρια και τα πόδια τους για ενδείξεις ηλιακού εγκαύματος.

Διαπιστώθηκε ότι τα 38 από τα 41 άτομα (78%) που είχαν καθίσει κάτω από την ομπρέλα είχαν πάθει ηλιακό έγκαυμα σε ένα ή περισσότερα από τα σημεία που εξετάστηκαν, με τον συνολικό αριθμό των εγκαυμάτων να ανέρχονται σε 142.

Στην ομάδα του αντηλιακού παρατηρήθηκε ηλιακό έγκαυμα σε 10 από τους 40 εθελοντές (25%) με τον συνολικό αριθμό των εγκαυμάτων να είναι μόνο 17.

Η μελέτη δείχνει πως αν κάποιος θέλει να προστατευθεί από τον ήλιο το καλοκαίρι, δεν πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο μία μέθοδο.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι μολονότι ο κόσμος νομίζει ότι είναι προστατευμένος όταν έχει ομπρέλα πάνω απ’ το κεφάλι του, στην πραγματικότητα προστατεύεται μόνον από την άμεση υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από εκείνη που αντανακλάται στις παρακείμενες λείες επιφάνειες, όπως η επιφάνεια της θάλασσας και η λεπτή άμμος της παραλίας. Αυτός είναι ο λόγος που μαυρίζουν το καλοκαίρι ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν εκτεθεί καθόλου απ’ ευθείας στον ήλιο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Darrell Rigel, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανέφερε: «Πρέπει να αποφεύγει κανείς την παραμονή του σε υπαίθριους χώρους το μεσημέρι, διαφορετικά πρέπει να κάθεται στη σκιά, ντυμένος με προστατευτικά ρούχα και έχοντας αλείψει καλά το δέρμα του με αντηλιακό. Το αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασία πάνω από 30, διότι οι περισσότεροι καταναλωτές τυπικά δεν βάζουν όσο πρέπει και σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία του σώματος στον ήλιο».

Δείτε επίσης