Εγκυμοσύνη: Η πολλή ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργίας στο παιδί

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για το ρόλο της μητρικής διατροφής κατά την εγκυμοσύνη στην αιτιολογία της αλλεργίας και του άσθματος της παιδικής ηλικίας αλλά και πολλών μεταβολικών παραμέτρων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Respiratory Journal από ερευνητές των Πανεπιστημίων Queen Mary του Λονδίνου και του Μπρίστολ, η κατανάλωση πολλής ζάχαρης στην εγκυμοσύνη από τη μητέρα αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργίας στο παιδί καθώς και αλλεργικού άσθματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 9.000 ζεύγη μητέρων-παιδιών συσχετίζοντας την ποσότητα ζάχαρης που κατανάλωνε η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη, με την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στο παιδί σε ηλικία 7 ετών.

Το 20% των μαμάδων που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη, είχαν κατά μέσο όρο 38% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με αλλεργία (σε ακάρεα της σκόνης, γύρη, γάτες κλπ) και διπλάσια πιθανότητα το παιδί να έχει αλλεργικό άσθμα, σε σχέση με το 20% των μητέρων με την χαμηλότερη κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι οι συσχετισμοί μπορούν να εξηγηθούν από την υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης από τη μητέρα, η οποία προκαλεί μια επίμονη μεταγεννητική αλλεργική ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε αλλεργική φλεγμονή στον αναπτυσσόμενο πνεύμονα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω καθώς αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έκανε μια τέτοια σύνδεση.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Seif Shaheen από το Πανεπιστήμιο Queen Mary δήλωσε: “Δεν μπορούμε να πούμε με βάση αυτές τις παρατηρήσεις ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης από τις μητέρες κατά την εγκυμοσύνη προκαλεί σίγουρα αλλεργία και αλλεργικό άσθμα στους απογόνους. Σίγουρα θα πρέπει να διερευνήσουμε αυτή την υπόθεση καθώς έχει αυξηθεί η κατανάλωση ζάχαρης στη δυτική διατροφή”.

Μεταξύ του 1970 και του 2000, σημειώθηκε αύξηση κατά 25% στην κατά κεφαλήν κατανάλωση όλων των εξευγενισμένων σακχάρων στις ΗΠΑ, ενώ παρόμοια ήταν η παγκόσμια τάση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρόσληψη ζάχαρης του απογόνου στην πρώιμη παιδική ηλικία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει σχέση με την αλλεργία ή το αλλεργικό άσθμα.

Πηγή: Maternal intake of sugar during pregnancy and childhood respiratory and atopic outcomes.

Δείτε επίσης