Οι φυτικές ίνες δεν οδηγούν πάντα σε αδυνάτισμα – Παίζει ρόλο το μικροβίωμα

Από τα είδη των βακτηρίων του παχέος εντέρου σας (μικροβίωμα) εξαρτάται το αν θα αδυνατίσετε ακολουθώντας μια δίαιτα με πολλές φυτικές ίνες. Μάλιστα, τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης κοπράνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψετε εάν μια συγκεκριμένη δίαιτα θα λειτουργήσει για σας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Obesity η οποία δείχνει ότι η δημοφιλής “Νέα Σκανδιναβική Διατροφή” η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μην λειτουργεί για όλους. Η επιτυχία της δίαιτας εξαρτάται από τον ιδιαίτερο συνδυασμό βακτηρίων που υπάρχουν στο παχύ έντερο των ανθρώπων.

Με βάση την αφθονία ορισμένων ειδών, το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να χωρίσει τους ανθρώπους σε δύο σχετικά σταθερές ομάδες: Σε αυτούς που έχουν αφθονία των τύπων βακτηρίων Prevotella και σ’ αυτούς που έχουν αφθονία των τύπων Bacteroides.

Για πρώτη φορά το 2011 αναφέρθηκε ότι ο εντερότυπος με γνώμονα τα Bacteroides κυριαρχεί στα άτομα που καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες και ζωικό λίπος (δυτική δίαιτα), ενώ ο εντερότυπος με γνώμονα τα Prevotella κυριαρχεί στα άτομα που καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Ο εντερότυπος ενός ατόμου φαίνεται πως παραμένει σταθερός στη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Η μελέτη διεξήχθη από τους Δανούς ερευνητές Mads Hjorth και Arne Astrup του Τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και βρήκε ότι το είδος των βακτηρίων που κυριαρχεί στο παχύ έντερο έχει σημασία για την επιτυχία μιας δίαιτας.

“Αυτά τα αποτελέσματα είναι μια σημαντική ανακάλυψη που δείχνει ότι ορισμένα βακτήρια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και στο αδυνάτισμα”, ανέφερε ο Astrup. “Τώρα μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δεν οδηγεί πάντοτε σε απώλεια βάρους. Τα ανθρώπινα εντερικά βακτήρια παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της παχυσαρκίας”.

Φυτικές ίνες και αδυνάτισμα

Σε μια ομάδα 181 υπέρβαρων ατόμων οι μισοί ακολούθησαν τη “Νέα Σκανδιναβική Διατροφή” και οι άλλοι μισοί τη “Μέση Δανική Διατροφή” χωρίς να υπάρχει περιορισμός θερμίδων. Οι δυο δίαιτες ποικίλλουν σημαντικά στον όγκο των διαιτητικών ινών και στα προϊόντα ολικής αλέσεως που περιλαμβάνουν. Η πρώτη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις ολικές τροφές όπως είναι τα λαχανικά και τα φρούτα.

Σε μια υποομάδα 62 ατόμων έγινε έλεγχος κοπράνων. Τα αποτελέσματα των δειγμάτων χρησιμοποιήθηκαν για να χωριστούν οι συμμετέχοντες αυτοί σε δύο διαφορετικές ομάδες εντερότυπων. Αυτό έγινε με βάση την αφθονία των Prevotella σε σύγκριση με τα Bacteroides. Περίπου τα μισά άτομα είχαν πολλά Prevotella σε σχέση  με Bacteroides, ενώ οι άλλοι μισοί το αντίθετο.

Η Νέα Σκανδιναβική Δίαιτα λειτούργησε καλύτερα για αυτούς που είχαν πολλά Prevotella. Τα άτομα αυτά έχασαν 3,15 κιλά περισσότερο λίπος όταν ακολούθησαν τη Νέα Σκανδιναβική Διατροφή σε σύγκριση με τη Μέση Δανική Διατροφή, μετά από ένα εξάμηνο.

“Τα άτομα με υψηλή αναλογία Prevotella προς Bacteroides ήταν πιο ευαίσθητα στην απώλεια σωματικού λίπους σε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και τροφές ολικής άλεσης σε σύγκριση με τη μέση διατροφή στη Δανία”, ανέφερε ο Hjorth. Και πρόσθεσε: “Οι πτυχές της Νέας Σκανδιναβικής Διατροφής που προάγει την υγεία από την άποψη της ρύθμισης του σωματικού βάρους φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική στο 50% του πληθυσμού”.

Ο Hjorth λέει ότι η έρευνα για το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου παίζει όλο και περισσότερο ρόλο στην προσωποποίηση της διατροφής. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι δύο σχετικά σταθερές ομάδες ή εντερότυποι των βακτηριακών ειδών στα οποία μπορούν να ομαδοποιηθούν οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμους δείκτες που προβλέπουν εάν συγκεκριμένες δίαιτες λειτουργούν γι ‘αυτούς ή όχι.

Πηγή: Pre-treatment microbial Prevotella-to-Bacteroides ratio, determines body fat loss success during a 6-month randomized controlled diet intervention.

Δείτε επίσης