Πόσο χρόνο διαρκεί η επίσκεψη στο γιατρό σε 67 χώρες

Τα συστήματα υγείας που βασίζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα είναι αποτελεσματικά στη μείωση των ασθενειών, προωθώντας μια πιο δίκαιη κατανομή των υπηρεσιών υγείας σε όλο τον κόσμο.

Αλλά όταν ο χρόνος της επίσκεψης είναι μικρός, το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών γίνεται λιγότερο ικανοποιητικό. Τα μικρής διάρκειας ραντεβού με το γιατρό έχουν συσχετισθεί με πολυφαρμακία (συνταγογράφηση πολλών φαρμάκων και ιδίως αντιβιοτικών), μηδαμινή επικοινωνία γιατρού-ασθενούς και γενικότερα χειρότερη υγεία για τους ασθενείς στο μέλλον, καθώς επίσης και με αυξημένο κίνδυνο σωματικής και ψυχικής εξάντλησης για τους γιατρούς.

Μια πρόσφατη μελέτη που αφορούσε την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ ανέφερε ότι πάνω από το ένα τρίτο των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι δυσαρεστημένοι με το διαθέσιμο χρόνο ανά ασθενή.

Ο χρόνος της επίσκεψης των ασθενών στους γιατρούς είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αξιολόγηση της ορθολογικής χρήση των φαρμάκων. Μερικές χώρες προτείνουν οι ίδιες τον άριστο χρόνο επίσκεψης π.χ. στην Αίγυπτο αυτός είναι 30 λεπτά ενώ στην Ελλάδα είναι 15 λεπτά.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Γκρεγκ Ίρβινγκ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αξιολόγησαν δεδομένα από 178 μελέτες που αφορούσαν 67 χώρες και πάνω από 28,5 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις, και έφτιαξαν έναn πίνακα με το χρόνο που διαρκεί η επίσκεψη των ασθενών στους γιατρούς της κάθε χώρας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal Open.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψαν μεγάλες διαφορές. Στο ένα άκρο βρίσκεται το Μπανγκλαντές όπου οι γιατροί κάνουν τις διαγνώσεις τους, κατά μέσο όρο, σε λιγότερο από 1 λεπτό, ενώ στο άλλο άκρο βρίσκεται η Σουηδία όπου ο γιατροί αφιερώνουν στους ασθενείς 22,5 λεπτά.

Η μελέτη βρήκε:

  • Σε 15 χώρες όπου ζει ο μισός περίπου πληθυσμός της Γης, το ιατρικό ραντεβού διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.
  • Σε 25 χώρες διαρκεί από 5 έως 10 λεπτά.
  • Σε 11  χώρες διαρκεί από 10 έως 15 λεπτά.
  • Σε 13  χώρες διαρκεί από 15 έως 20 λεπτά.
  • Σε 3 χώρες διαρκεί πάνω από 20 λεπτά (Σουηδία, ΗΠΑ, Βουλγαρία).

Στις ανεπτυγμένες χώρες η κατάσταση είναι συγκριτικά καλύτερη σε σχέση με τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Στις ΗΠΑ η επίσκεψη διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία, στο Λουξεμβούργο και στην Κύπρο περίπου 15 λεπτά, ενώ στη Μ. Βρετανία σχεδόν 10 λεπτά.

Η μελέτη δεν ανέφερε στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ ο προτεινόμενος χρόνος εξέτασης είναι τα 15 λεπτά.

«Λίγα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν σε λιγότερα από 5 λεπτά», είπαν οι ερευνητές τονίζοντας ότι «ένας μέσος όρος 5 λεπτών είναι το όριο κάτω από το οποίο η επίσκεψη δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια απλή συνταγογράφηση».

Ο μέσος χρόνος επίσκεψης στο γιατρό σε λεπτά σε 67 χώρες (κάντε κλικ για να μεγαλώσετε την εικόνα).

Πηγή: International variations in primary care physician consultation time: a systematic review of 67 countries.

Δείτε επίσης