Κουρκουμάς: Μια μαγική τροφή με πολλαπλές ιδιότητες

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD

Ο κουρκουμάς είναι ένα πολυετές βότανο που προέρχεται από την Ινδία. Το βότανο προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού, το οποίο ξεραίνεται πριν αποκτηθεί αυτή η χρήσιμη σκόνη. Χρειάζεται ειδική θερμοκρασία και περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, και έτσι δεν καλλιεργείται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο. Το λαμπερό κίτρινο χρώμα είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της σκόνης.

Εκτός από την ευρεία χρήση του κουρκουμά στην παρασκευή τροφίμων, έχει επαινεθεί ως ένα από τα πιο περιεκτικά και ισχυρά φυτικά φάρμακα για διάφορες θεραπείες.

Η κουρκουμίνη είναι το βασικό δραστικό συστατικό το οποίο φαίνεται πως προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Να σημειωθεί ότι αν και η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης είναι μικρή, ορισμένα διατροφικά συμπληρώματα έχουν καταφέρει να αυξήσουν την απορρόφηση από το ανθρώπινο σώμα.

Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Φροντίδα του δέρματος. Ο κουρκουμάς βοηθά στην διατήρηση ενός υγιούς δέρματος με πολλούς τρόπους. Εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν σπυράκια και την υπερέκκριση των σμηγματογόνων αδένων. Η συνεχής χρήση του κουρκουμά καθαρίζει τα σημάδια της ακμής, γεγονός που κάνει το δέρμα πιο λείο και πιο λαμπερό. Οι αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του επιταχύνουν την επούλωση και απαλύνουν τον ερεθισμό του δέρματος. Το κύριο συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και ο χρωματισμός, περιορίζοντας την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών.

Απώλεια βάρους. Αυτό το χρυσό μπαχαρικό βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και επιτρέπει στο σώμα μας να καίει περισσότερες θερμίδες. Είναι επίσης χρήσιμο για τη μείωση του σωματικού λίπους και την αποτοξίνωση του ήπατος. Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής απώλειας βάρους, καθώς μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) και ορισμένα φλεγμονώδη μόρια.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κουρκουμίνη έχει προσελκύσει την προσοχή της ιατρικής κοινότητας, λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Η ισχύς αυτής της ουσίας παρομοιάζεται με μερικές από τις ισχυρότερες φαρμακευτικές επιλογές για τη μείωση της φλεγμονής. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση κουρκουμά συχνά συνιστάται για τη μείωση του αρθριτικού πόνου, της ουρικής αρθρίτιδας και του μυϊκού πόνου μετά από άσκηση ή τραυματισμό.

Αντιμετωπίζει τα γαστρεντερικά προβλήματα. Ο κουρκουμάς είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, τις κράμπες και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Η κουρκουμίνη φαίνεται πως μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ελκών και ερεθισμών σε όλο το έντερο. Ο κουρκουμάς συχνά συνιστάται για ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ακόμα πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η νόσος του Crohn. Ο κουρκουμάς περιέχει επίσης φυτικές ίνες και αυτό μπορεί να εξομαλύνει τις πεπτικές διαδικασίες.

Θεραπείες εμμηνόρροιας. Εάν υποφέρετε από σοβαρή εμμηνόρροια με δυσφορία, κράμπες, φούσκωμα, υπερβολική αιμορραγία ή μεταβολές της διάθεσης, ο κουρκουμάς ίσως να απαλύνει στα συμπτώματα λόγω της αντιφλεγμονώδους και καταπραϋντικής δράσης των φυσικών ενώσεων του βοτάνου.

Αντικαρκινική δράση. Η κουρκουμίνη είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που συνδέεται με τη μείωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και είναι επίσης ένας άμεσος αναστολέας μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του όγκου. Ίσως ο κουρκουμάς να επιβραδύνει τις καρκινικές μεταστάσεις. Η πιο εκτεταμένη έρευνα αφορά την πρόληψη του καρκίνους του παχέος εντέρου, ενώ άλλες έρευνες για τον καρκίνο που σχετίζονται με την κουρκουμίνη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αποτοξινώνει το σώμα. Ο κουρκουμάς και οι δραστικές οργανικές ενώσεις του, έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του ήπατος και μειώνουν τα επίπεδα τοξικότητας στο σώμα με την τόνωση του λεμφικού συστήματος και την εξασφάλιση της αποτελεσματικής αφαίρεσης των τοξινών.

Βελτιώνει την καρδιακή υγεία. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται στον κουρκουμά και κυρίως η βιταμίνη Β6 η οποία μπορεί να αναστείλει την παραγωγή ομοκυστεΐνης, ένα παραπροϊόν του μεταβολισμού που βλάπτει τα κυτταρικά τοιχώματα. Τα εξασθενημένα τοιχώματα διευκολύνουν την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Επιπλέον, η κουρκουμίνη μειώνει την LDL (“κακή χοληστερόλη”) και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Προσθέστε, λοιπόν, στη διατροφή σας αυτή τη μοναδική τροφή και επωφεληθείτε από τις πολλαπλές της ιδιότητες.

H Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου είναι υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr

Δείτε επίσης