Η μείωση των υδατανθράκων (ζυμαρικά, πατάτες, άσπρο ψωμί κλπ) έχει γίνει ένα δημοφιλές σχέδιο για την απώλεια βάρους τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, μια δίαιτα με περιορισμένη χρήση υδατανθράκων μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη στην υγεία όπως είναι η μείωση του λίπους στο συκώτι.
Τώρα, μια σουηδική μελέτη προσφέρει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων αντιμετωπίζει το λιπαρό συκώτι. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism από ερευνητές του SciLifeLab από το KTH Royal Institute of Technology, της Στοκχόλμης.
Η νέα έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για τη μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).
Το υπερβολικό λίπος στο συκώτι είναι μια ανωμαλία τόσο στην NAFLD όσο και στην αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος (AFLD) λόγω μεταβολικών παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο.
Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την παχυσαρκία αλλά όχι πάντα. Ορισμένα άτομα κανονικού βάρους μπορεί επίσης να έχουν λιπαρό συκώτι. Οι μελέτες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί λιπαρό συκώτι. Για παράδειγμα, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Surrey διαπίστωσε ότι μια ομάδα υγιών ατόμων απέκτησαν αυξημένο λίπος στο συκώτι τους αφού ακολούθησαν για 12 εβδομάδες μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Στην παρούσα μελέτη, η ερευνητική ομάδα στη Σουηδία εξέτασε τα αποτελέσματα της μειωμένης κατανάλωσης υδατανθράκων – χωρίς μείωση της πρόσληψης θερμίδων – τοποθετώντας 10 άτομα με παχυσαρκία και λιπαρό συκώτι σε δίμηνη δίαιτα. Εντοπίστηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι εθελοντές εμφάνισαν «ταχείες και δραματικές» μειώσεις καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και σημαντικές μειώσεις στη σύνθεση του ηπατικού λίπους.
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Jan Boren, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, είπε: «Διαπιστώσαμε ότι η δίαιτα, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, προκάλεσε ταχείες και δραματικές μειώσεις του λίπους στο συκώτι και άλλων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου και αποκάλυψε μέχρι τώρα άγνωστους υποκείμενους μοριακούς μηχανισμούς. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να διευκρινίσουμε ότι οι δίαιτες είναι περίπλοκες και ότι ένας τύπος δίαιτας δεν ταιριάζει σε όλους. Για παράδειγμα, τα άτομα με υπερχοληστερολαιμία πρέπει να είναι προσεκτικά”.
Αποτελεσματική θεραπεία
Ο Adil Mardinoglu, ερευνητής βιολογίας, είπε ότι τα άτομα περιορίστηκαν σε μια ισόρροπη διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μεταβολισμός των επικίνδυνων ηπατικών λιπιδίων «συνδέεται στενά» με ταχείες αυξήσεις των βιταμινών Β και των βακτηρίων που παράγουν φολικό οξύ. Αυτό το όφελος συνδυάστηκε με μείωση της έκφρασης γονιδίων που εμπλέκονται στη σύνθεση λιπαρών οξέων και αύξηση της έκφρασης των γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της καύσης των λιπαρών οξέων.
“Μια διαιτητική παρέμβαση με χαμηλούς υδατάνθρακες, όπως αυτή που χρησιμοποιήσαμε, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας”, είπε ο Mardinoglu.
Η μελέτη βασίστηκε σε ένα συνδυασμό συστημάτων ιατρικής και προηγμένων κλινικών μελετών, με στενή αλληλεπίδραση μεταξύ ειδικών στην ιατρική συστημάτων, βασικών επιστημόνων, διατροφολόγων και κλινικών ιατρών. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να εφαρμόσει μια συνολική προσέγγιση για την αναγνώριση των βιοδεικτών.