Το αμινοξύ ασπαραγίνη μπορεί να ευνοεί την μετάσταση του καρκίνου

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εξάπλωση ενός θανάσιμου τύπου καρκίνου του μαστού, και ενδεχομένως άλλων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με μια πολυκεντρική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Ένα δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών, το αμινοξύ ασπαραγίνη, μπορεί να κατέχει θέση κλειδί στην πρόληψη της μετάστασης ενός συχνά θανατηφόρου τύπου καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περιορίζοντας την ασπαραγίνη σε εργαστηριακά ποντίκια θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά η ικανότητα του καρκίνου για μετάσταση.

Τρόφιμα πλούσια σε ασπαραγίνη είναι: γαλακτοκομικά προϊόντα, βόειο κρέας, πουλερικά, αυγά, ψάρια, θαλασσινά, σπαράγγια, πατάτες, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, σόγια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασπαραγίνη είναι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

“Η μελέτη μας προσθέτει στοιχεία σε ένα αυξανόμενο σύνολο που υποδεικνύει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πορεία του καρκίνου”, δήλωσε ο Simon Knott, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Βιοπληροφορικής και Λειτουργικής Γονιδιωματικής στο Cedars-Sinai. Η έρευνα διεξήχθη σε περισσότερες από 12 ιδρύματα.

Εάν η περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει τα ευρήματα σε ανθρώπινα κύτταρα, ο περιορισμός της κατανάλωσης ασπαραγίνης σε ασθενείς με καρκίνο θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή στρατηγική για την αύξηση των υφιστάμενων θεραπειών και για την πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού, πρόσθεσε ο Knott.

Οι ερευνητές μελέτησαν τριπλά αρνητικά κύτταρα καρκίνου του μαστού, τα οποία αναπτύσσονται και εξαπλώνονται ταχύτερα από τα περισσότερα άλλα είδη καρκινικών κυττάρων. Ονομάζονται τριπλά αρνητικά επειδή δεν διαθέτουν υποδοχείς για τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη και παράγουν ελάχιστα μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2. Ως αποτέλεσμα, αντιστέκonται σε κοινές θεραπείες και έχουν υψηλότερο από το μέσο όρο θνησιμότητας.

Τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα μαστού παραμένουν στην αρχική τους θέση, αλλά ένα υποσύνολο κυττάρων φεύγει από το μαστό και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα κύτταρα πηγαίνουν στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο και στο ήπαρ, όπου πολλαπλασιάζονται.

Η ερευνητική ομάδα ήθελε να καταλάβει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα και στις περιοχές όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Ανακάλυψε ότι ένα ένζυμο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ασπαραγίνης – η συνθετάση ασπαραγίνης – συνδέεται έντονα με την μετάσταση του καρκίνου. Η μετάσταση περιορίστηκε σημαντικά όταν μειώθηκε η συνθετάση ασπαραγίνης, είτε με χημειοθεραπεία είτε με τον περιορισμό της διατροφής. Όταν τα εργαστηριακά ποντίκια έλαβαν τρόφιμα πλούσια σε ασπαραγίνη, τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώθηκαν ταχύτερα.

“Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να επηρεάσουν τόσο τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ανταποκρίνεται στην πρωτογενή θεραπεία όσο και τις πιθανότητες μετάστασης αργότερα στη ζωή”, δήλωσε ο Gregory Hannon, καθηγητής μοριακής καρκινικής βιολογίας και διευθυντής του Cancer Research UK Cambridge Institute.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τη διεξαγωγή μιας κλινικής δοκιμής πρώιμης φάσης στην οποία υγιείς συμμετέχοντες θα καταναλώνουν μια διατροφή με λίγη ασπαραγίνη. Εάν η διατροφή έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα ασπαραγίνης στον οργανισμό, το επόμενο επιστημονικό βήμα θα ήταν μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με καρκίνο. Αυτή η μελέτη πιθανόν να περιλαμβάνει διατροφικούς περιορισμούς καθώς και χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, δήλωσε ο Knott.

Η μελέτη των επιπτώσεων της ασπαραγίνης μπορεί επίσης να τροποποιήσει τις θεραπείες για άλλους τύπους καρκίνου, είπαν οι ερευνητές. “Η μελέτη αυτή μπορεί να έχει συνέπειες όχι μόνο για τον καρκίνο του μαστού, αλλά για πολλούς μεταστατικούς καρκίνους”, δήλωσε ο Ravi Thadhani, ερευνητής και μεταπτυχιακός φοιτητής, στο Cedars-Sinai.

Πηγή: Asparagine bioavailability governs metastasis in a model of breast cancer.

Δείτε επίσης