Ιστορικό χαμηλό στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων

Αυτές τις ημέρες, πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα διοχετεύτηκαν στην αγορά, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός τόνισε δε ότι ο ΕΟΠΥΥ σήμερα αποπληρώνει πάνω από το 80% των προγραμματισμένων οφειλών του στο ΕΣΥ, ότι πενταπλασιάστηκαν οι πόροι που μεταβιβάστηκαν από ΕΟΠΥΥ στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ από το 2017 και μετά ο ΕΦΚΑ αποδίδει το 100% των πόρων του προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «ιστορικό χαμηλό» στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 1,298 εκατ., το 2013 688 εκατ. ευρώ, το 2015 931 εκατ. ευρώ, το 2016 450 εκατ. ευρώ και το 2017 299 εκατ. ευρώ», σημείωσε.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κανονικότητα στη ροή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, κλίμα εργασιακής ηρεμίας και καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους.

Παράλληλα τόνισε, ότι οι δαπάνες υγείας είναι πολύ χαμηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές κατά την επόμενη περίοδο.

Σχετικά με την κεντρικοποίηση των προμηθειών, ανέφερε ότι υπάρχει ένας νέος φορέας, το ΕΚΑΠΥ, που βρίσκεται στα πρώτα του βήματα και έχει ως στόχο να συνδυάσει την επίτευξη οικονομίας κλίμακας, με την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Επίσης, ο οργανισμός ΗΤΑ που θα δημιουργηθεί θα συνδέεται με τη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων, τεκμηριώνοντας τη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας, ενώ θα υπάρχει και το φίλτρο των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Μέσω της αναβάθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα νοσοκομεία με το νέο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, θα υπάρχει πλήρης έλεγχος στη διακίνηση φαρμάκων και υλικών.

Για τα νοσοκομεία ανέφερε ότι ενώ επωμίστηκαν ένα μεγάλο βάρος δεν κατέρρευσαν χάρη στο φιλότιμο και την ανιδιοτελή προσφορά της πλειονότητας του προσωπικού και των ΥΠΕ και πλέον είναι λειτουργικά, προσβάσιμα και διοικούνται με εντιμότητα και διαφάνεια. Κάλυψαν την αυξημένη ζήτηση χωρίς να παράγουν χρέη.

Δείτε επίσης