Τα ζευγάρια που προσπαθούν να κόψουν μαζί το κάπνισμα έχουν εξαπλάσια πιθανότητα επιτυχίας, συγκριτικά με τα άτομα που το επιδιώκουν μόνα τους, σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας «EuroPrevent 2019».
Το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και αρκετούς καρκίνους. Οι μισοί από τους ασθενείς με καρδιοπάθειες καπνίζουν και το 90% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου είναι καπνιστές. Έχει διαπιστωθεί ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει περίπου στο μισό τον κίνδυνο.
Στη νέα έρευνα, με επικεφαλής τη Μάγδα Λαμπρίδου του Αυτοκρατορικού Κολεγίου (Imperial) του Λονδίνου, πήραν μέρος 222 καπνιστές, καθώς και οι σύντροφοί τους (99 καπνιστές, 40 πρώην καπνιστές και 83 μη καπνιστές), που ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν.
Τα ζευγάρια παρακολούθησαν ένα από τέσσερα διαφορετικά προγράμματα διακοπής καπνίσματος, διάρκειας 16 εβδομάδων. Στα προγράμματα αυτά προσφέρονταν υποκατάστατα νικοτίνης με ειδικά τσιρότα και τσίχλες ή με το συνταγογραφούμενο φάρμακο βαρενικλίνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μετά το τέλος του προγράμματος, το 64% των καπνιστών και το 75% των συντρόφων τους διέκοψαν το κάπνισμα (έναντι μηδενικού ποσοστού και 55% αντίστοιχα πριν από το πρόγραμμα). Το ποσοστό όσων διέκοψαν το κάπνισμα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στα ζευγάρια που προσπάθησαν να το κόψουν μαζί -σχεδόν εξαπλάσιο- από ό,τι μεταξύ των ατόμων που επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο μόνοι τους.
Η κα Λαμπρίδου δήλωσε ότι οι άνθρωποι που σταματάνε μόνοι τους το κάπνισμα νιώθουν συχνά απομονωμένοι και αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Αντίθετα, τα ζευγάρια που το διακόπτουν μαζί στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον, αποσπούν την προσοχή τους και παροτρύνουν ο ένας τον άλλον στην υιοθέτηση εναλλακτικών, πιο υγιών συμπεριφορών. Γι’ αυτό, υπογράμμισε τη σημασία να περιληφθούν ζευγάρια στα προγράμματα διακοπής καπνίσματος με στόχο ένα νοικοκυριό απαλλαγμένο από καπνό.
Οι συνήθειες του καθενός από τα μέλη ενός ζευγαριού επηρεάζουν τον άλλο με ποικίλους τρόπους. Σύμφωνα με προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα, όταν σε ένα ζευγάρι ο ένας από τους δύο είναι πρώην καπνιστής, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει θετικό κίνητρο, ώστε και ο άλλος να διακόψει τη συνήθεια αυτή, κάτι που όμως δεν διαπίστωσε η νέα μελέτη. Από την άλλη, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος», σύμφωνα με την κα Λαμπρίδου, «ο μη καπνιστής σύντροφος να υιοθετήσει τη συνήθεια του καπνιστή συζύγου».