Οπισθοστερνικός πόνος: Το έλαιο μέντας ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη από το Medical University of South Carolina μια κουταλιά ελαίου μέντας μπορεί να ανακουφίσει το οπισθοστερνικό άλγος μη καρδιακής αιτιολογίας.

Από τους 38 ασθενείς που συμμετείχαν στην μελέτη, το 63% ανέφερε βελτίωση των συμπτωμάτων οπισθοστερνικό άλγους.

«Το έλαιο μέντας είναι τεκμηριωμένος παράγοντας στη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και προσπαθήσαμε να εξετάσουμε την επίδρασή του σε ασθενείς με προβλήματα κατάποσης και θωρακικού πόνου χωρίς εμφανή αιτία», αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας του άρθρου Δρ. Mohamed Khalaf, ερευνητής στο Κέντρο Πεπτικής Υγείας και Διαταραχών του Medical University of South Carolina.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μέντα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των συμπτωμάτων δια της χαλάρωσης του λείου μυός στον κατώτερο οισοφάγο.

Το έλαιο μέντας είναι γνωστό ότι έχει θεραπευτικά αποτελέσματα σε αρκετές διαταραχές λόγω των μυοχαλαρωτικών ιδιοτήτων του. Ωστόσο, μόνο δύο προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει το ρόλο του στην ανώτερη πεπτική οδό.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι οι ασθενείς που έλαβαν δισκία ελαίου μέντας πριν από το φαγητό αισθάνθηκαν καλύτερα μεταγευματικά συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν.

Τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν όσοι παρουσίαζαν μη καρδιακής αιτιολογίας πόνο στο στήθος και δυσκολία στην κατάποση: το 73% δήλωσε βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς με μη καρδιακό πόνο στο στήθος είχαν την πιο θετική απόκριση στη λήψη ελαίου μέντας (63%) σε σχέση με αυτούς που είχαν δυσκολία στην κατάποση (53%).

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα μεταξύ των ασθενών με διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου: το 83% ανέφερε ότι αισθανόταν καλύτερα ή ελαφρώς καλύτερα. Αν και λιγότερο γνωστή από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι διαταραχές κινητικότητας του οισοφάγου μπορούν επίσης να διαταράξουν τη ζωή ενός ασθενούς. Σε αυτές τις διαταραχές (διάχυτος οισοφαγικός σπασμός), ο οισοφάγος υφίσταται επώδυνες συσπάσεις άγνωστης αιτιολογίας.

Η συνήθης αντιμετώπιση των οισοφαγικών διαταραχών συνίσταται σε λήψη αρκετών φαρμάκων μεταξύ των οποίων και τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, καθώς και αποκλειστών διαύλου ασβεστίου, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το έλαιο μέντας προσφέρει μια ελκυστική και πιο ασφαλή επιλογή για αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν διαλείποντα συμπτώματα, καθώς μπορεί να λαμβάνεται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές πάντως προειδοποιούν ότι οι ασθενείς πρέπει πρώτα να εξεταστούν διεξοδικά και να υποβληθούν σε ενδοσκόπηση ώστε να αποκλειστούν οι καρδιακές παθήσεις, προτού τους προσφερθεί η μέντα ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Αν και τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα, πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μια μελέτη στο πλαίσιο της οποίας οι ασθενείς θα λαμβάνουν μια συγκεκριμένη δόση μέντας – στην τρέχουσα μελέτη έλαβαν καραμέλες μέντας που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο – συγκριτικά με εκείνους που λαμβάνουν μόνο ένα εικονικό φάρμακο.

Εν τω μεταξύ, όμως σύμφωνα με τους ερευνητές οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με διαταραχές του οισοφάγου χωρίς υποκείμενη καρδιακή νόσο μπορούν να δοκιμάσουν μέντα για να ανακουφιστούν από τις πεπτικές ενοχλήσεις.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό στο Digestive Diseases & Sciences.

Δείτε επίσης