Ρόδι: Η ουρολιθίνη Α έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Η ουρολιθίνη Α, ένας μεταβολίτης βιομορίων που βρίσκονται στο ρόδι και άλλα φρούτα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση ορισμένων διαδικασιών γήρανσης, σύμφωνα με μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism.

Είναι γεγονός ότι οι σκελετικοί μύες αρχίζουν να χάνουν τη δύναμη και τη μάζα τους μετά τα 50 έτη. Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή για την ουρολιθίνη Α, θα μπορούσε να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία βελτιώνοντας τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

Επίσης η κατάποση της ένωσης δεν φαίνεται να ενέχει κάποιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Ο ισχυρισμός ότι η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για μακροζωία μπορεί να είναι υπερβολικά βολικός αλλά τώρα υποστηρίζεται από τα επιστημονικά στοιχεία.

Το ρόδι, ένα φρούτο που εκτιμάται από πολλούς πολιτισμούς για τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, περιέχει ελλαγιτανίνες. Όταν λαμβάνονται, αυτά τα μόρια μετατρέπονται σε μια ένωση που ονομάζεται ουρολιθίνη Α (UA) στο ανθρώπινο έντερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η UA μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της μιτοχονδριακής γήρανσης.

Περίπου 60 ηλικιωμένοι -όλοι έκαναν καθιστική ζωή αλλά είχαν καλή υγεία- πήραν μια εφάπαξ δόση μεταξύ 250 και 2.000 mg ουρολιθίνης Α. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν παρενέργειες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο. Μετά οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, καθεμιά από τις οποίες έλαβε εικονικό φάρμακο ή 250, ή 500 ή 1,000 mg ημερήσια δόση ουρολιθίνης Α για 28 ημέρες. Και πάλι, δεν διαπιστώθηκαν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ακόμη και μετά από παρατεταμένη κατάποση.

Στη συνέχεια, η ομάδα αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της UA εξετάζοντας κυτταρικούς και μιτοχονδριακούς βιοδείκτες υγείας στο αίμα και στον μυϊκό ιστό των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα ήταν ότι η ουρολιθίνη Α διεγείρει τη μιτοχονδριακή βιογένεση – τη διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αυξάνουν τη μιτοχονδριακή μάζα – με τον ίδιο τρόπο όπως η κανονική άσκηση.

Η UA είναι η μόνη γνωστή ένωση που αποκαθιστά την ικανότητα των κυττάρων να ανακυκλώνουν ελαττωματικά μιτοχόνδρια. Στους νέους, αυτή η διαδικασία συμβαίνει φυσικά. Αλλά καθώς γερνάμε, το σώμα μας αρχίζει να χάνει τη δύναμή του για να καθαρίζει τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια, προκαλώντας σαρκοπενία (απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας) και αποδυνάμωση άλλων ιστών. Η ομάδα εστίασε στην επιβράδυνση, ή ακόμα και στην αντιστροφή, αυτής της φυσικής επίδρασης της γήρανσης.

«Αυτά τα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε προηγούμενες προκλινικές δοκιμές, πραγματικά αποκρυσταλλώνουν ότι η ουρολιθίνη Α θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την ανθρώπινη υγεία», είπε ο καθηγητής Johan Auwerx που συμμετείχε στη μελέτη.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2016 έδειξε ότι η διάρκεια ζωής των νηματωδών σκωλήκων που εκτίθενται σε UA αυξήθηκε κατά 45% – από περίπου 20 έως 30 ημέρες – σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Παρομοίως, τα ηλικιωμένα ποντίκια εμφάνισαν 40% καλύτερη αντοχή ενώ έτρεχαν μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας. Η ένωση μπορεί να έχει ακόμα περισσότερα να αποκαλύψει για τα οφέλη της στην ανθρώπινη υγεία.

Δείτε επίσης