Ο καρκίνος στους ηλικιωμένους: Τι δείχνει η έρευνα

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με καρκίνο στις ΗΠΑ έχουν πιο προχωρημένη ασθένεια κατά τη διάγνωση, λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις και χειρότερα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της επιβίωσης, έδειξε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου κορυφώνεται στην ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 για τις γυναίκες και στην ηλικιακή ομάδα 85 έως 89 για τους άνδρες, αντικατοπτρίζοντας τη συσσώρευση κατά τη διάρκεια της ζωής της έκθεσης των καρκινογόνων, των σωματικών μεταλλάξεων και των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ηλικιακή ομάδα των 85 ετών και άνω θα περιλαμβάνει 19 εκατομμύρια άτομα έως το 2060, κάτι που αποτελεί τριπλασιασμό της υποομάδας πληθυσμού από το 2016, όταν αντιστοιχούσε σε 6,4 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Τα περιστατικά καρκίνου μετά τα 85 είναι παρόμοια με αυτά στο ηλικιακό φάσμα 65-84. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2019 θα υπάρχουν 140.690 νέα περιστατικά καρκίνου και 103.250 θάνατοι στις ΗΠΑ για τα άτομα άνω των 85 ετών. Η ηλικιακή ομάδα άνω των 85 ετών θα αντιπροσωπεύει το 17% όλων των θανάτων από καρκίνο το 2019.

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα οι πιο συνήθεις μορφές καρκίνου είναι οι ίδιες με αυτές που πλήττουν το γενικό πληθυσμό: καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του εντέρου. Τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στους ηλικιωμένους εμφανίστηκαν γύρω στο 1990 ενώ από τότε παρατηρείται μια αξιοσημείωτη μείωση.

Στους άντρες άνω των 85 ο καρκίνος του προστάτη και του πνεύμονα είναι οι πιο συχνοί -το 40% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε αυτές τις ασθένειες.

Στις γυναίκες της ίδιας ηλικίας ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου -είναι υπεύθυνος για το 19% των θανάτων από καρκίνο- και ακολουθείται από τον καρκίνο του μαστού (13%).

Και για τα δύο φύλα, ο καρκίνος του εντέρου αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο με ποσοστά πρόκλησης θανάτου 9% για τους άνδρες και 12% για τις γυναίκες.

Οι συγκρίσεις έδειξαν ότι το 57% των καρκίνων του μαστού μεταξύ ασθενών ηλικίας ≥ 85 ήταν σε πρώιμο στάδιο της διάγνωσης σε σύγκριση με το 68% σε ασθενείς ηλικίας 65 έως 84 ετών. Για τον καρκίνο του προστάτη, οι πρώιμες νόσοι αντιπροσώπευαν το 41% στην ηλικία των 85 και άνω έναντι 77% για τους άνδρες 65 έως 84 ετών.

Στην έρευνα παρατηρήθηκαν ανέλπιστα υψηλά επίπεδα προληπτικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, το 2015, πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών είχαν κάνει μαστογραφία τα τελευταία δύο χρόνια και το 18% είχε κάνει εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πάνω από τους μισούς ηλικιωμένους δήλωναν ότι είχαν κάνει εξέταση κοπράνων τον τελευταίο χρόνο και κολονοσκόπηση εντός της περασμένης πενταετίας ή δεκαετίας. Το 30% είχε κάνει προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη την περασμένη χρονιά.

Οι πολύ ηλικιωμένοι είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε χειρουργείο για να θεραπευτούν, αφενός διότι λόγω των πολλών συνοδών προβλημάτων υγείας το χειρουργείο συνιστά ένα δύσκολο εγχείρημα και αφετέρου επειδή ορισμένες φορές δεν παρέχεται επαρκής θεραπεία ακόμα και σε υγιείς ηλικιωμένους.

«Η παρούσα έκθεση δείχνει την επιτακτική ανάγκη να γίνουν κι άλλες κλινικές δοκιμές σχετικά με τον καρκίνο στα πολύ ηλικιωμένα άτομα που θα οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπευτικές επιλογές» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Δείτε επίσης