Η ακράτεια ούρων πλήττει τα 2/3 των γυναικών άνω των 40 ετών

Δημοσκόπηση 2.000 γυναικών που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι τα 2/3  άνω των 40 ετών υποφέρουν από ακράτεια ούρων, αλλά οι περισσότερες το κρατούν κρυφό από το σύντροφό τους.

Οι εννέα στις 10 πάσχουσες άνω των 40 ετών υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτή, που μπορεί να προκληθεί λόγω ενός τοκετού και συχνά αναπτύσσεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, έχει  επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους, ενώ το 10% δηλώνει ότι έχει βιώσει κατάθλιψη λόγω της ακράτειας ούρων.

Ωστόσο, μόνο οι τρεις στις 10 γυναίκες έχουν απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακράτειας, κάνοντας τους επαγγελματίες υγείας να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι οι γυναίκες δε νιώθουν αρκετή αυτοπεποίθηση για να ζητήσουν βοήθεια.

Μάλιστα το 60% των γυναικών με ακράτεια το έχουν κρατήσει κρυφό από τους συντρόφους τους ή δεν είναι «απόλυτα ειλικρινείς» μαζί τους σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος.

Η δημοσκόπηση βρήκε ότι στο 17% των περιπτώσεων ακράτειας, το πρόβλημα «κυριαρχούσε» τις σκέψεις των γυναικών.

Η Julia Herbert, συμβουλευτική φυσιοθεραπεύτρια και διευθύντρια της εταιρείας που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα, ανέφερε ότι ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν και δεν ζητούν βοήθεια είναι πραγματικά μεγάλος.

«Η ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών. Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν εξαιτίας της εμμηνόπαυσης ή της αύξησης του βάρους αποτελούν κάποιες από τις αιτίες, καθώς αποδυναμώνονται οι μύες του πυελικού εδάφους. Πρόκειται για θέματα που βιώνουν περισσότερο οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, αλλά μπορεί να επηρεάζουν και γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών ή και νεότερες. Παρά την αυξημένη επικράτηση του φαινομένου, η διαρροή ούρων θεωρείται ακόμα ένα θέμα ταμπού για τις γυναίκες, καθώς πολλές είναι εκείνες που δυσκολεύονται να μιλήσουν στις φίλες, την οικογένεια ή το σύντροφό τους για αυτό. Είναι μια αντίληψη που θα θέλαμε να δούμε να αλλάζει», δήλωσε η κ. Herbert.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι  από τις γυναίκες που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια, το 21% απευθύνθηκε σε γενικό παθολόγο και το 5% επισκέφθηκε γυναικολόγο. Όμως, από το 96% των γυναικών που έχει ακουστά τις ασκήσεις πυελικού εδάφους, μόνο το 10% τελικά τις κάνει τακτικά. Το 5% των γυναικών είπαν ότι δεν ήταν σίγουρες αν έκαναν σωστά τις ασκήσεις πυελικού εδάφους, ενώ το 23% προσπάθησε να τις κάνει αλλά δεν βίωσε κάποια βελτίωση.

Δείτε επίσης