Οστεοπόρωση: Νέα φάρμακα αυξάνουν την πυκνότητα των οστών

Πιο αποτελεσματική γίνεται η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο Γιώργος Τροβά, καθώς νέα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν την πορεία της νόσου, διεγείροντας την παραγωγή νέου οστού.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν δυνατόν να ενισχυθούν τα οστά καθώς τα φάρμακα μπορούσαν μόνο να προλάβουν την περαιτέρω την οστική απώλεια.

Σήμερα, με τα νέα φάρμακα που υπάρχουν, μπορεί να αυξηθεί η οστική πυκνότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν σκελετό που γηράσκει. Ωστόσο τα νέα φάρμακα έχουν ένδειξη μόνο για ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς είναι πολύ ακριβά.

Ο κ. Τροβάς αναφέρει ότι κάποια από αυτά τα φάρμακα κυκλοφορούν ήδη ενώ άλλα είναι στο στάδιο της έγκρισης.

Πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet έδειξε ότι τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά. Στη μελέτη συγκρίθηκε  ένα από τα νέα φάρμακα με μια παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου -ασθενείς οι οποίοι έχουν ένα πρόσφατο ή πολλά πρόσφατα κατάγματα.

Όσον αφορά τις στρατηγικές που αφορούν στην καλύτερη διερεύνηση των ασθενών που έχουν μελλοντικό κίνδυνο κατάγματος χρησιμοποιείται πλέον ο όρος “οστεοσαρκοπενία” που αφορά στη σύνδεση του μυικού ιστού με το σκελετικό σύστημα.

Τα περισσότερα κατάγματα συμβαίνουν συνήθως ύστερα από πτώση. Επομένως εκτός από τον σκελετό, χρειαζόμαστε κι ένα καλό μυϊκό σύστημα. ‘Ετσι οι γιατροί θέλουν να ξέρουν την κατάσταση του μυικού συστήματος.

Καλύτερη αντιμετώπιση

«Τα καινούργια συστήματα μέτρησης οστικής πυκνότητας έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να ελέγχουν και το μυικό σύστημα, ώστε να έχουμε μία καλύτερη διάγνωση της κατάστασης και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», λέει ο κ. Τροβάς.

Υπάρχουν καινούργια μηχανήματα με τη δυνατότητα να μετρούν όχι μόνο την οστική πυκνότητα, αλλά να ελέγχουν όλη τη σύνθεση του σώματος, το λιπώδη ιστό, το μυικό σύστημα κι επίσης να μπορούν να λειτουργούν σαν ακτινολογικά μηχανήματα.

Αυτά τα μηχανήματα ελέγχουν ταυτόχρονα την οστική πυκνότητα και την σπονδυλική στήλη, κάτι που είναι σημαντικό γιατί τα 2/3 των σπονδυλικών καταγμάτων είναι αδιάγνωστα. Αυτή η κατάσταση είναι συνέπεια της οστεοπόρωσης αλλά δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Στοιχεία για τα οστεοπορωτικά κατάγματα

  • Μια στις 3 γυναίκες και ένας στους 5 άντρες άνω των 50 ετών θα πάθουν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.
  • Κάθε χρόνο καταγράφονται 1,6 εκατομμύρια κατάγματα στο ισχίο παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει μεταξύ του 4,5 με 6,3 εκατομμύρια,
  • Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα σπάνε κάθε χρόνο το μηριαίο οστό. Η θνητότητα των ατόμων αυτών τα δύο πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση φτάνει το 30%.
  • Υπολογίζεται ότι 2 στα 3 άτομα με κάταγμα σπονδυλικής στήλης δεν λαμβάνει ιατρική αγωγή.
  • Γυναίκες οι οποίες έχουν πάθει σπονδυλικό κάταγμα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο για επιπρόσθετο κάταγμα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Δείτε επίσης