Πώς οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται με τον καρκίνο

Η καρδιακή προσβολή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μέλλον. Μια υψηλή βαθμολογία για τον 10ετή κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD: atherosclerotic cardiovascular disease) τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η σχετική μελέτη θα παρουσιαστεί στις Επιστημονικές Συνεδρίες της American Heart Association 2019, στις 16-18 Νοεμβρίου, στη Φιλαδέλφεια.

Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Επίσης, οι επιζήσαντες από καρδιακή προσβολή έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

«Η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος είναι οι δύο κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα αναγνωρίζουμε ότι είναι στενά συνδεδεμένες. Αυτό μας λέει ότι εμείς, ως γιατροί, πρέπει να είμαστε επιθετικοί προσπαθώντας να μειώσουμε τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όχι μόνο για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων αλλά και για τον κίνδυνο του καρκίνου», δήλωσε η Emily Lau, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Framingham Heart Study, οι ερευνητές αξιολόγησαν 12.712 άτομα (μέσος όρος ηλικίας 51) χωρίς καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης.

Η εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου για την επόμενη 10ετία γίνεται με τον αλγόριθμο των American Heart Association / American College of Cardiology που ονομάζεται ASCVD και εμφανίστηκε το 2013 στις κατευθυντήριες γραμμές των AHA / ACC για τη μείωση της χοληστερόλης. Ο εκτιμητής κινδύνου ASCVD είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην πρόβλεψη του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακή νόσο μέσα σε 10 χρόνια και προϋποθέτει ότι δεν υπήρχε προηγουμένως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου ορισμένοι βιοδείκτες, μόρια που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος όταν η καρδιά έχει υποστεί βλάβη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σχεδόν 15 ετών, εμφανίσθηκαν 1.670 περιπτώσεις καρκίνου (19% γαστρεντερικού, 18% μαστού, 16% προστάτη, 11% πνεύμονα).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της υψηλής πίεσης του αίματος και του καπνίσματος, συσχετίστηκαν με τον καρκίνο.
  • Τα άτομα με 10ετή ASCVD κίνδυνο πάνω από 20% ήταν πάνω από τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου σε σχέση με τα άτομα που είχαν 10ετή ASCVD κίνδυνο κάτω από 5%.
  • Τα άτομα που εμφάνισαν καρδιαγγειακές παθήσεις (καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή) κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης είχαν περισσότερο από 7 φορές αυξημένο κίνδυνο για επακόλουθο καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καρδιακό επεισόδιο.
  • Εκείνοι με υψηλά επίπεδα BNP (βιοδείκτης συχνά αυξημένος στην καρδιακή ανεπάρκεια), είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από τους συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα BNP.

«Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο βιοδείκτης BNP, ένας καρδιακός δείκτης που συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, συνδέεται επίσης με τον κίνδυνο μελλοντικού καρκίνου. Σήμερα χρησιμοποιούμε τον BNP για να διαπιστώσουμε εάν ένα άτομο έχει αναπτύξει καρδιακή ανεπάρκεια από φάρμακα χημειοθεραπείας” δήλωσε η Tochi M. Okwuosa, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγου. “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε ότι μια αρχικά υψηλή τιμή BNP συνδέεται με μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου».

«Ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή νόσο μοιράζονται πολλούς από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση καπνού, η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που οδηγούν τη σχέση μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου», δήλωσε η Lau.

Πολλές από τις ίδιες συνήθειες του τρόπου ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνουν επίσης τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Το Life’s Simple 7 της American Heart Association μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και των δύο ασθενειών. Περιλαμβάνει συστάσεις για την υγιεινή διατροφή (περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη), την άσκηση, την αποφυγή όλων των προϊόντων καπνού / νικοτίνης, τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, και η διατήρησης υγιών επιπέδων χοληστερόλης, γλυκόζης και αρτηριακή πίεσης.

Η Lau είπε ότι αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, έτσι δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ωστόσο ρίχνει κάποιο φως στη σχέση μεταξύ καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Δείτε επίσης