Τα υψηλά τριγλυκερίδια προκαλούν χρόνια φλεγμονή

Εδώ και δεκαετίες η καρδιακή προσβολή και το ισχαιμικό εγκεφαλικό έχουν συσχετιστεί με την υψηλή μη HDL χοληστερόλη στο αίμα. Το ίδιο όμως είναι γνωστό ότι ισχύει και για τα υψηλά τριγλυκερίδια του αίματος. Τώρα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Immunology βρήκε ότι τα υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τη φλεγμονή και είναι επικίνδυνα τόσο για την καρδιά όσο και για τους νεφρούς.

Ο Timo Speer, από το Saarland University, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε: «Η δουλειά μας έχει να κάνει με τη μελέτη μιας ειδικής ομάδας λιπιδίων, των τριγλυκεριδίων. Μπορέσαμε να δείξουμε ότι όταν αυτά τα φυσικώς απαντώμενα λίπη είναι παρόντα σε αυξημένες συγκεντρώσεις, μεταβάλουν τα αμυντικά μας κύτταρα με τέτοιο τρόπο ώστε το σώμα να αντιδρά σαν να ανταποκρίνεται σε μια βακτηριακή λοίμωξη. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία, εάν γίνει χρόνια, μπορεί να βλάψει τα νεφρά ή να προκαλέσει αθηροσκλήρωση -στένωση των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης αποθέσεων στο εσωτερικό αρτηριακό τοίχωμα. Η αθηροσκλήρωση είναι μια από τις κύριες αιτίες των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων».

Η μελέτη ήταν σε θέση να αποδείξει ότι οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ό, τι άλλες ομάδες ανθρώπων με παρόμοιο ιστορικό υγείας.

«Μπορούμε να πούμε ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλών λιπαρών μπορεί να επεκτείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με υψηλό κίνδυνο, όπως εκείνους με διαβήτη ή εκείνους των οποίων η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή», είπε ο Speer.

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων του αίματος αυξάνονται σε άτομα που καταναλώνουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αμέσως μετά την κατανάλωση ενός τέτοιου γεύματος. Το παράδοξο είναι ότι τα τριγλυκερίδια νηστείας (λίγες ώρες μετά το φαγητό) είναι αυξημένα όταν κάποιος καταναλώνει μια διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες και χαμηλότερα όταν καταναλώνει μια διατροφή με πολλά λιπαρά. Αυτά τα τριγλυκερίδια δημιουργούνται από το συκώτι και φαίνεται πως υποβοηθούνται από την κατανάλωση φρουκτόζης και γλυκόζης. Τα τριγλυκερίδια είναι τρία λιπαρά οξέα ενωμένα με ένα μόριο γλυκερόλης.

«Ως αποτέλεσμα των βιοχημικών αλλαγών, τα τριγλυκερίδια αναπτύσσουν τοξικές ιδιότητες που ενεργοποιούν το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Αυτό ξεκινά μια σειρά από αυτοκαταστροφικές διεργασίες που περιλαμβάνουν εκείνες οι οποίες επιτίθενται στα τοιχώματα των αρτηριών και τελικά αποφράσσονται τα αιμοφόρα αγγεία», είπε ο Speer.

Η μελέτη καθιέρωσε μια οριστική σχέση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής που προκαλείται από την αυξημένη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα και δευτερογενών ασθενειών όπως η νεφρική ανεπάρκεια ή η καρδιακή προσβολή.

«Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματά μας θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για τη θεραπεία και την πρόληψη αυτών των απειλητικών για τη ζωή ασθενειών», ανέφερε ο Speer.

Η δημοσίευση είναι ένα από τα αποτελέσματα του ποικίλου φάσματος επιστημονικών ερευνών που διεξάγονται στο πλαίσιο ενός Διαπεριφερειακού Συνεργατικού Κέντρου Ερευνών μεταξύ του Πανεπιστημίου του Saarland και του Πανεπιστημίου RWTH Aachen. Το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών (DFG) χρηματοδοτεί αυτό το σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα με 10 εκατομμύρια ευρώ για μια τριετή περίοδο. Ο Speer είναι ο επικεφαλής ερευνητής και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Saarland καθώς επίσης και εργαστηριακός διευθυντής πειραματικής και μεταφραστικής νεφρολογίας.

Πηγή: Apolipoprotein C3 induces inflammation and organ damage by alternative inflammasome activation.

Δείτε επίσης