Διαβήτης τύπου 2 μαζί με καρδιαγγειακή νόσο, μειώνουν τη διάρκεια ζωής 12 χρόνια

Πριν από την επιδημία της νόσου COVID-19, μιλάγαμε για μια άλλη επιδημία αυτή του διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί νόσημα ολοένα και πιο συχνό. Το 1990 υπήρχαν στις ΗΠΑ 6,5 εκατομμύρια διαβητικοί ενώ μετά από δύο δεκαετίες, το 2010, υπήρχαν 20,7 εκατομμύρια διαβητικοί. Ενώ σ’ αυτή την περίοδο ο πληθυσμός της χώρας ήταν 27%, η αύξηση των διαβητικών ήταν 218%. Περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικοι ζουν με διαβήτη σε όλο τον κόσμο σήμερα, εκ των οποίων το 90% έχει διαβήτη τύπου 2. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 700 εκατομμύρια έως το 2045.

Όταν κάποιος σκέφτεται το διαβήτη, το πρώτο πράγμα που συνήθως έρχεται στο μυαλό είναι η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες τους οποίους πρέπει να αναλογιστεί όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη νόσο αυτή. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε διάφορα όργανα και μέρη του οργανισμού, όπως τα μάτια, το στόμα, τα νεύρα, τα νεφρά και η καρδιά.

Περίπου ένας στους τρεις διαβητικούς τύπου 2 έχει καρδιαγγειακή νόσο. Οι ασθενείς είναι 2-4 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Τελικά, πάνω από τα μισά διαβητικά άτομα πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Έχοντας διαβήτη τύπου 2 και συγχρόνως καρδιαγγειακή νόσο, μειώνεται το προσδοκώμενο ζωής κατά 12 χρόνια.

Με τη σωστή διαχείριση της νόσου, οι διαβητικοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Έχει μεγάλη σημασία να λαμβάνουν τα φάρμακά τους αλλά το 50% σταματά. Παρόμοιο ποσοστό σταματά να λαμβάνει επίσης τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερόλη (στατίνες) και την πίεση του αίματος.

Σε αναγνώριση της 14ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη, η Boehringer Ingelheim, μία κορυφαία παγκοσμίως, φαρμακευτική εταιρεία με γνώμονα την έρευνα, οργάνωσε στις 3 Νοεμβρίου μια διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων όπου τονίσθηκε ότι η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, και δόθηκε έμφαση στη σημασία του αμφίδρομου διαλόγου μεταξύ ασθενούς και γιατρού για την καρδιακή υγεία μεταξύ των διαβητικών.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την πρόληψη των σχετιζόμενων με το διαβήτη επιπλοκών CARE 4 YOUR HEART. Ο σκοπός ήταν να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους αυξημένους καρδιαγγειακούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη τύπου 2, αλλάζοντας την αντίληψη ότι η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 αφορά απλώς στην παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος. Η φροντίδα της καρδιάς αποτελεί υπέρτατη προτεραιότητα για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καθώς η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου των ασθενών. Οι διαβητικοί είναι σημαντικό να μιλήσουν σε κάποιο ιατρό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευθούν.

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο Ζαν-Λουκ Εϊζελέ, διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς, ο οποίος επισήμανε τη μειωμένη ευαισθητοποίηση των ασθενών σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στο διαβήτη, τονίζοντας: «Πολλοί άνθρωποι που ζουν με διαβήτη ενδέχεται να μην γνωρίζουν ότι έχουν καρδιαγγειακή νόσο, καθώς η βλάβη στην καρδιά μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα συμπτώματα. Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ωστόσο τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Για το λόγο αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους με διαβήτη να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με το πώς μπορούν να προστατευθούν».

Μιλώντας από την σκοπιά της καρδιολογίας, ο καθηγητής Ρικάρντο Φόντες-Καρβάλιο, διακεκριμένος καρδιολόγος από την Πορτογαλία, ανέφερε: «Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προδιαθέτουν τους ασθενείς για περισσότερες αποφράξεις των αρτηριών σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι με διαβήτη τείνουν επίσης να έχουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και προδιάθεση για υπέρταση, παχυσαρκία, ή μειωμένη σωματική δραστηριότητα, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ακόμα και αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υπό έλεγχο, ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναδεικνύοντας τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος».

Η Δρ. Σάρα Τζάρβις, γενική γιατρός και υπότροφος του Royal College of General Practitioners, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε για ποιο λόγο ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ ασθενών και γιατρών είναι πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα όσον αφορά σε χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης: «Το κλειδί της μακροχρόνιας επιτυχίας στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η καλή επικοινωνία και συνεργασία των ασθενών με τον γιατρό τους, για την επιτυχή διαχείριση της πάθησής τους. Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς είναι περισσότερο πιθανό να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους εάν συμφωνούν με αυτή και πιστεύουν ότι θα βελτιώσει την κατάστασή τους».

Δείτε επίσης