Απολύμανση επιφανειών για κορωνοϊό μόνο αν υπάρχει κρούσμα

Δεν χρειάζεται τελικά η απολύμανση των επιφανειών για τον κορωνοϊό, εκτός και αν υπάρχει κρούσμα Covid-19 στο σπίτι, θεωρεί τώρα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Το CDC εκτιμά ότι η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί από τον κορωνοϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000. Η βασική οδός μόλυνσης είναι η άμεση επαφή με κάποιον φορέα του κορωνοϊού ή μέσω εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.

Σύμφωνα με τo CDC, το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων μία ή δύο φορές τη μέρα έχει μικρή επίπτωση στον κίνδυνο.

«Υπάρχει μικρή επιστημονική υποστήριξη για τη χρήση ρουτίνας των απολυμαντικών στην κοινότητα, σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της Covid-19 από αντικείμενα», κατά το CDC.

Όμως η απολύμανση των επιφανειών έχει αποδειχθεί σχετικά αποτελεσματική από έναν φορέα του κορωνοϊού σε άλλα μέλη της οικογένειας μέσα στο σπίτι.

Έτσι, σύμφωνα με το CDC, έχει νόημα να απολυμαίνονται τακτικά οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (πόμολα, τραπέζια, χερούλια, διακόπτες κ.ά.), εφόσον μέσα στο σπίτι έχει υπάρξει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Το CDC επισημαίνει ότι τα απλά προϊόντα καθαριότητας και τα σαπούνια αρκούν για να απομακρύνουν τα περισσότερα σωματίδια του κορωνοϊού από τις επιφάνειες και η χρήση πιο ισχυρών απολυμαντικών χρειάζεται μόνο αν κάποιον άρρωστος με Covid-19 ζει στο σπίτι ή κάποιος θετικός στον κορωνοϊό επισκέφθηκε το σπίτι τις προηγούμενες 24 ώρες.

Οι νέοι μεταδίδουν τον ιό

Οι νέοι είναι αυτοί που πλέον σε μεγάλο βαθμό «καθοδηγούν» τους αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη διευθύντρια του CDC Ροσέλ Γουαλένσκι, κυρίως όσοι κάνουν σπορ και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν μια μεικτή εικόνα, με τους θανάτους από κορωνοϊό να συνεχίζουν να μειώνονται (κάτω από 800 τη μέρα για πρώτη φορά από πέρυσι τον Οκτώβριο), κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι τα εμβόλια «δουλεύουν», καθώς το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, μεταξύ των οποίων τα τρία τέταρτα των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Από την άλλη, τα νέα κρούσματα αυξάνουν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Δείτε επίσης