Ορισμένα φάρμακα κατά της υπέρτασης αποτρέπουν το διαβήτη

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω κάποιων φαρμάκων μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη βρήκε μια μεταανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet. Υπάρχουν όμως και φάρμακα κατά της υπέρτασης που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη.

Ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορούν να προλάβουν εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη. Έως τώρα η μείωση της αρτηριακής πίεσης αποτελούσε καθιερωμένη ιατρική στρατηγική για την αποτροπή των αγγειακών επιπλοκών του υπάρχοντος διαβήτη, αλλά η μεταανάλυση δείχνει με βεβαιότητα ότι μερικά φάρμακα κατά της πίεσης –όχι όλα όμως– μπορούν να προλάβουν τον διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Καζέμ Ραχιμί, εξέτασαν τα δεδομένα από 19 δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 146.000 ανθρώπους, από τους οποίους σχεδόν 10.000 με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2.

Διαπιστώθηκε ότι μια μείωση κατά 5 mmHg στη συστολική πίεση μέσω αντι-υπερταστικών φαρμάκων ή αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 11%. Η μείωση ήταν 16% για δύο κατηγορίες φαρμάκων κατά της υπέρτασης, τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και τους αποκλειστές του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB).

Άλλα είδη φαρμάκων για την πίεση του αίματος, όπως οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, δεν φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ κάποια άλλα φάρμακα όπως οι β-αποκλειστές και τα διουρητικά θειαζίδης συνδέθηκαν με αύξηση του κινδύνου για διαβήτη, παρόλο που παρέχουν γνωστά οφέλη όσον αφορά την αποτροπή των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Εκτός από τα φάρμακα, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η υιοθέτηση γενικότερα ενός υγιεινού τρόπου ζωής με άσκηση και σωστή διατροφή αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να αποφύγει κάποιος τον διαβήτη. Στους ανθρώπους υψηλού κινδύνου για διαβήτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να συνταγογραφούνται και φάρμακα όπως οι αναστολείς ACE και ARB.

Δείτε επίσης