Ο διαβήτης μπορεί να οφείλεται σε παγκρεατίτιδα

Του Andrew McGovern, Clinical researcher, University of Surrey, The Conversation.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Πρόσφατα, ωστόσο, ένας νέος τύπος διαβήτη έχει εντοπιστεί.

Ο διαβήτης τύπου 1 υπάρχει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή και σχεδόν πάντα χρειάζεται θεραπεία με ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ινσουλίνης του σώματος. Συχνά σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος και συνήθως ξεκινά στη μέση ή μεγάλη ηλικία, αν και η ηλικία έναρξης μειώνεται.

Ο διαβήτης τύπου 3 προκαλείται από βλάβη στο πάγκρεας από φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα), όγκους του παγκρέατος ή χειρουργική επέμβαση στο πάγκρεας. Αυτός ο τύπος βλάβης στο πάγκρεας όχι μόνο βλάπτει την ικανότητα του οργάνου να παράγει ινσουλίνη, αλλά και να παράγει τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για την πέψη των τροφίμων (πεπτικά ένζυμα) και άλλες ορμόνες.

Ωστόσο, μια μελέτη αποκάλυψε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 3 διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως διαβήτης τύπου 2. Μόνο το 3% των ατόμων στο δείγμα -άνω των 2 εκατομμυρίων- αναγνωρίστηκε σωστά ότι είχαν διαβήτη τύπου 3. Μικρές μελέτες σε εξειδικευμένα κέντρα έχουν βρει ότι τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 3 χρειάζονται ινσουλίνη και, σε αντίθεση με άλλους τύπους διαβήτη, μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τη λήψη πεπτικών ενζύμων μαζί με το φαγητό -. λαμβάνονται ως ταμπλέτα με τα γεύματα και τα σνακ.

Ερευνητές και ειδικοί γιατροί ανησυχούν ότι ο διαβήτης τύπου 3 μπορεί να είναι πολύ πιο συνηθισμένος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και ότι πολλές περιπτώσεις δεν εντοπίζονται σωστά. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήσαμε την πρώτη πληθυσμιακή μελέτη μεγάλης κλίμακας για να προσπαθήσουμε να μάθουμε πόσο κοινός είναι ο διαβήτης τύπου 3.

Εξετάσαμε επίσης πόσο καλά τα άτομα με αυτόν τον τύπο διαβήτη έχουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους. Για να γίνει αυτό, αναλύσαμε αρχεία υγείας από πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αγγλία. Τα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν ελήφθησαν από τη βάση δεδομένων έρευνας και επιτήρησης του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών (RCGP RSC). Αυτή η βάση δεδομένων, που χρησιμοποιείται κυρίως για την επιτήρηση της γρίπης, περιέχει ανώνυμα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης ανθρώπων όλων των ηλικιών στην Αγγλία.

Αναζητήσαμε περιπτώσεις διαβήτη που εμφανίστηκαν μετά από καταστάσεις που είχαν προκαλέσει βλάβη στο πάγκρεας, συμπεριλαμβανομένης της παγκρεατίτιδας, του καρκίνου και των όγκων του παγκρέατος και της χειρουργικής επέμβασης στο πάγκρεας. Αυτές οι περιπτώσεις διαβήτη είναι πιθανό να είναι περιπτώσεις διαβήτη τύπου 3. Το ποσοστό των ατόμων με παθήσεις του παγκρέατος που συνεχίζουν να αναπτύσσουν διαβήτη δεν είναι σαφές, αλλά δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις και μπορεί να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση πριν από την εμφάνιση του διαβήτη.

Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι στους ενήλικες, ο διαβήτης τύπου 3 ήταν πιο συχνός από τον διαβήτη τύπου 1. Βρήκαμε ότι το 1% των νέων περιπτώσεων διαβήτη σε ενήλικες ήταν διαβήτης τύπου 1 σε σύγκριση με το 1,6% για τον διαβήτη τύπου 3.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 3 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους από εκείνους με διαβήτη τύπου 2. Είχαν επίσης πέντε έως δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ινσουλίνη, ανάλογα με τον τύπο της πάθησης του παγκρέατος.

Βρήκαμε ότι η εμφάνιση του διαβήτη τύπου 3 θα μπορούσε να συμβεί πολύ μετά την έναρξη του τραυματισμού του παγκρέατος. Σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα. Αυτή η μεγάλη καθυστέρηση μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που τα δύο συμβάντα δεν θεωρούνται συχνά ως συνδεδεμένα και η διάγνωση του διαβήτη τύπου 3 παραβλέπεται.

Ο σωστός προσδιορισμός του τύπου του διαβήτη είναι σημαντικός καθώς βοηθά στην επιλογή της σωστής θεραπείας. Αρκετά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον διαβήτη τύπου 2, όπως η γλικλαζίδη, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στον διαβήτη τύπου 3. Η λανθασμένη διάγνωση, επομένως, μπορεί να σπαταλήσει χρόνο και χρήμα επιχειρώντας αναποτελεσματικές θεραπείες ενώ εκθέτει τον ασθενή σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για βελτιωμένη αναγνώριση και διάγνωση αυτού του εκπληκτικά συνηθισμένου τύπου διαβήτη.

Δείτε επίσης