Ο καρκίνος του παγκρέατος θα μπορούσε να διαγνωστεί έως και τρία χρόνια νωρίτερα

Tης Agnieszka Lemanska, The Conversation.

Κάθε χρόνο, πάνω από 10.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος. Δυστυχώς, για τους περισσότερους από αυτούς, η ασθένεια διαγιγνώσκεται πολύ αργά για να θεραπευτεί. Λιγότερο από το 10% των ανθρώπων ζει πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια σιωπηλή ασθένεια. Για πολλούς ανθρώπους, δεν έχει συμπτώματα μέχρι να είναι αρκετά προχωρημένος. Η απώλεια βάρους και τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι γνωστά σημάδια, αλλά ήταν άγνωστο -μέχρι τώρα- πότε συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές και σε ποιο βαθμό. Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς και πότε συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να διαγνώσουμε την ασθένεια νωρίτερα και ενδεχομένως, στο μέλλον, να σώσουμε τη ζωή ορισμένων από τους ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια.

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Surrey, μαζί με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέτασαν τα γνωστά σημάδια του καρκίνου του παγκρέατος -απώλεια βάρους, υψηλό σάκχαρο αίματος και διαβήτη- και το πότε αναπτύσσονται σε σχέση με τον καρκίνο. Για να αναλάβουμε αυτήν την έρευνα, χρησιμοποιήσαμε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων με περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα στην Αγγλία. Το μεγάλο μέγεθος του συνόλου δεδομένων ήταν σημαντικό για να διασφαλίσουμε ότι τα ευρήματά μας αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον πληθυσμό.

Εξάγαμε τις πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος και τα τρία χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος και ερευνήσαμε πώς αλλάζουν για τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου. Συγκρίναμε τον δείκτη μάζας σώματος (για απώλεια βάρους) και την HbA1c (για το σάκχαρο στο αίμα) σχεδόν 9.000 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος με εκείνους μιας ομάδας 35.000 ατόμων που δεν είχαν τη νόσο. Βρήκαμε ότι η δραματική απώλεια βάρους σε άτομα με καρκίνο του παγκρέατος ξεκίνησε ήδη δύο χρόνια πριν λάβουν τη διάγνωση. Κατά τη στιγμή της διάγνωσης, ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος των ατόμων με καρκίνο του παγκρέατος ήταν σχεδόν τρεις μονάδες χαμηλότερος από τους ανθρώπους που δεν είχαν καρκίνο. Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης εντοπίστηκαν ακόμη νωρίτερα -τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Η ανάλυσή μας αποκάλυψε ότι η απώλεια βάρους σε άτομα με διαβήτη συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος από ότι σε άτομα χωρίς διαβήτη. Και η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα χωρίς διαβήτη συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος από ότι σε άτομα με διαβήτη.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, κυρίως σε άτομα με διαβήτη (αλλά όχι αποκλειστικά) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Επίσης, η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης, ειδικά σε άτομα χωρίς αύξηση βάρους, θα πρέπει να θεωρείται πιθανή κόκκινη σημαία για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικοί υποψήφιοι για ελέγχους υγείας που, εάν εκτελούνται τακτικά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν άτομα που μπορεί να έχουν μη διαγνωσμένο καρκίνο του παγκρέατος. Αυτά τα άτομα θα μπορούσαν στη συνέχεια να παραπεμφθούν σε έναν ειδικό του νοσοκομείου προς σάρωση κοιλίας για έλεγχο για καρκίνο. Το πλεονέκτημα της έγκαιρης διάγνωσης είναι ότι μειώνει την πιθανότητα εξάπλωσης του καρκίνου και βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς είναι αρκετά κατάλληλοι για να αντέξουν τη θεραπεία.

Που πάμε από εδώ

Στη μελέτη μας, εξετάσαμε τα μέσα ποσοστά. Θα ήταν σημαντικό στο μέλλον να εμβαθύνουμε στα δεδομένα και να διερευνήσουμε άτομα ή ομάδες ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να βιώσουν απώλεια βάρους και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε στη συνέχεια να επικεντρωθεί στη βοήθεια αυτών των ανθρώπων.

Ψάχνουμε επίσης να δημιουργήσουμε αυτές τις πληροφορίες σε ένα πιο σύνθετο εργαλείο (αλγόριθμο) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί. Η χρήση αλλαγών βάρους και γλυκόζης μαζί και η πιθανή ενσωμάτωση άλλων βασικών συμπτωμάτων του καρκίνου του παγκρέατος (σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, κίτρινο δέρμα), είναι πιο ισχυρή από την εξέταση καθενός από αυτές τις μετρήσεις ξεχωριστά. Ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός τρόπος για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και διάσωσης ζωών.

Πηγή: BMI and HbA1c are metabolic markers for pancreatic cancer: Matched case-control study using a UK primary care database, PLOS ONE (2022). DOI: 10.1371/journal.pone.0275369.

Δείτε επίσης