Oι φυλετικές διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου εμφανίζονται σε ηλικία 3 μηνών

Οι παραλλαγές του μικροβιώματος του εντέρου που σχετίζονται με τη φυλή και την εθνικότητα εμφανίζεται μετά την ηλικία των τριών μηνών και παραμένουν μέχρι την παιδική ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology. Η έρευνα έγινε από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Elizabeth K. Mallott του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και τον Seth Bordenstein του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Οι παραλλαγές του ανθρώπινου μικροβιώματος έχουν συνδεθεί με τη συχνότητα εμφάνισης, τον επιπολασμό και τη θνησιμότητα από διάφορες ασθένειες και είναι γνωστό ότι συνδέονται με τη φυλή και την εθνότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η φυλή και η εθνότητα θεωρούνται υποδοχείς για την διαφορετική έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες της υγείας όπως είναι η διατροφή.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από οκτώ προηγούμενες μελέτες, οι οποίες, συνολικά, περιελάμβαναν 2.756 δείγματα μικροβιώματος του εντέρου από 729 παιδιά μεταξύ γέννησης και ηλικίας 12 ετών. Συνολικά, το 17,2% των δειγμάτων ήταν από μη λευκά άτομα και το 14,3% των δειγμάτων ήταν από ισπανόφωνους.

Ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που ανέλυσε τα δεδομένα εντόπισε την μεταβλητότητα που σχετίζεται με τη φυλή και την εθνότητα στην ηλικία των τριών μηνών ή λίγο μετά και μπορούσε να διακρίνει τη φυλή και την εθνότητα των συμμετεχόντων με ακρίβεια 87% βάσει των μικροβιωμάτων τους. Μερικά από τα βακτηριακά είδη που ήταν σημαντικά σε αυτήν την πρόβλεψη συσχετίστηκαν με τον θηλασμό και τη μέθοδο τοκετού (κολπική έναντι καισαρική τομή).

Από τους 57 τύπους βακτηρίων που διέφεραν σε αφθονία μεταξύ παιδιών διαφορετικών αυτοπροσδιοριζόμενων φυλετικών κατηγοριών, οι 19 είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ότι διέφεραν από πλευράς αφθονίας μεταξύ Μαύρων και Λευκών ενήλικων.

Τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν κάποιον κρίσιμο ρόλο της φυλής ή της εθνικότητας κατά τη γέννηση ή λίγο μετά, όταν η μικροβιακή μετάδοση από τη μητέρα στο βρέφος αναμένεται να είναι ισχυρότερη, είπαν οι συγγραφείς. «Αντίθετα, εξωτερικοί παράγοντες πιθανότατα διαμορφώνουν την σχετιζόμενη με την παραλλαγή του μικροβιώματος μετά από τρεις μήνες».

Ο Mallott ανέφερε: «Οι διαφορές που βλέπουμε δεν υπάρχουν κατά τη γέννηση ή λίγο μετά. Μόνο δύο από τα 82 μικρόβια διέφεραν ανάλογα με τη φυλή ή την εθνότητα και είναι  μικρόβια που μεταδίδονται από τη μητέρα στο μωρό. Η συντριπτική πλειονότητα των μικροβίων αποκτάται από το περιβάλλον».

Περισσότερες πληροφορίες: Human microbiome variation associated with race and ethnicity emerges as early as 3 months of age, PLoS Biology (2023). DOI: 10.1371/journal.pbio.3002230.

Δείτε επίσης