Η σωματική δραστηριότητα είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση μετά το εγκεφαλικό

Μετά από ένα εγκεφαλικό, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι καθοριστική για την επιτυχή ανάκαμψη. Οι άνθρωποι που περνούν τέσσερις ώρες την εβδομάδα ασκoύμενοι μετά από εγκεφαλικό επιτυγχάνουν καλύτερη λειτουργική αποκατάσταση μέσα σε έξι μήνες από εκείνους που δεν το κάνουν, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, βασίζεται σε δεδομένα που αφορούν 1.500 ασθενείς με εγκεφαλικό σε 35 σουηδικά νοσοκομεία. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στη Σουηδία την περίοδο από το 2014 έως το 2019 και ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα σωματικής τους δραστηριότητας μετά το εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη ή διατηρημένη σωματική δραστηριότητα, με τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα, διπλασίασε τις πιθανότητες των ασθενών να αναρρώσουν καλά μέσα σε έξι μήνες μετά από το εγκεφαλικό. Οι άνδρες και τα άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία συνέχιζαν πιο συχνά μια δραστήρια ζωή, με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάκαμψη.

Οι ερευνητές είχαν προηγουμένως καταφέρει να δείξουν μια σαφή αντίστροφη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού κατά την έναρξη της πάθησης. Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς, ενεργού τρόπου ζωής μετά από το εγκεφαλικό.

Ο πρώτη συγγραφέας της μελέτης Dongni Buvarp, είναι ερευνήτρια στην κλινική νευροεπιστήμη στην Ακαδημία Sahlgrenska, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. «Η σωματική δραστηριότητα επαναπρογραμματίζει ευνοϊκά τόσο τον εγκέφαλο όσο και το σώμα μετά από ένα εγκεφαλικό. Η άσκηση βελτιώνει την ανάκαμψη του σώματος σε κυτταρικό επίπεδο, ενισχύει τη μυϊκή δύναμη και την ευεξία και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων, κατάθλιψης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρό είναι το εγκεφαλικό, όλοι μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από την περισσότερη άσκηση», είπε η Buvarp.

Και συμπλήρωσε: «Το να είστε σωματικά δραστήριοι είναι πολύ σημαντικό μετά από ένα εγκεφαλικό. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας, τα θύματα του εγκεφαλικού και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι γυναίκες και τα άτομα με μειωμένη γνωστική λειτουργία φαίνεται να γίνονται λιγότερο δραστήρια μετά από εγκεφαλικό. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη για να συνεχίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».

Μια αδυναμία της μελέτης ήταν ότι, με λίγες εξαιρέσεις, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να μελετήσουν τον βαθμό δραστηριότητας των συμμετεχόντων πριν από το εγκεφαλικό.

Δείτε επίσης