Οι στατίνες περιορίζουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων

Οι στατίνες, φάρμακα κατά της χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, τον κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά μοιραίων θρόμβων στο αίμα.

Σε δοκιμές, η ροσουβαστατίνη μείωσε κατά 43% τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου σε υγιείς ανθρώπους. Μορφές της θρομβεομβολικής νόσου περιλαμβάνουν την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή.

Η νέα μακρόχρονη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, περιέλαβε 17.802 υγιείς άντρες και γυναίκες.

Οι στατίνες ήδη έχει φανεί πως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ροσουβαστατίνη είναι ένας τύπος μόνο στατινών, ενώ δεν ελέγχθησαν άλλες μάρκες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Paul Ridker, του Νοσοκομείου Brigham and Women’s δήλωσε ότι εκτός από τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου τώρα έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως η εντατική αγωγή με στατίνες μειώνει τους απειλητικούς για τη ζωή θρόμβους.

Ο Dr Ridker πρόσθεσε ότι η αγωγή με στατίνες δεν συνδέεται με κίνδυνο αιμορραγίας.

Ο Καθηγητής Peter Weissberg, διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος καρδιολογίας χαιρέτησε την έρευνα. Δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να φανεί αν ασθενείς που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης προστατεύονται από τις στατίνες.

Σε περίπτωση θετικής απάντησης, τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συνταγογράφηση στατινών στους συγκεκριμένους ασθενείς για τη μελλοντική προστασία τους.

Δείτε επίσης