Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται με πρόωρο θάνατο στους άνδρες

Από καιρό πιστεύεται ότι η τεστοστερόνη συντομεύει τη ζωή των ανδρών. Μελέτες σε στειρωμένα ζώα και Κορεάτες ευνούχους το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, αμφισβητεί αυτά τα ευρήματα.

Σε αυτή τη μελέτη, μια μετα-ανάλυση- οι ερευνητές συνδύασαν τα αποτελέσματα 11 μελετών υψηλής ποιότητας που διερευνούσαν την επίδραση των επιπέδων τεστοστερόνης στη διάρκεια ζωής. Παρακολούθησαν άνδρες για τουλάχιστον πέντε χρόνια και διαπίστωσαν ότι αυτοί με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Ο θάνατος σε αυτή τη μελέτη προήλθε από οποιαδήποτε αιτία, αλλά η εμβάθυνση στην ανάλυση αποκαλύπτει ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε καρδιακές παθήσεις.

Είναι ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια διαδικασία στην οποία βασίζεται η καρδιακή νόσος μπορεί επίσης να συμβάλει στη στυτική δυσλειτουργία η οποία εμφανίζεται συχνά πολύ νωρίτερα από τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου και μπορεί να λειτουργήσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντικά καρδιακά προβλήματα. Η τεστοστερόνη είναι γνωστό ότι έχει μεγάλη επίδραση στη στυτική λειτουργία -σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γενικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη τεστοστερόνης μείωσε την κατάθλιψη και βελτίωσε τις στύσεις και τη λίμπιντο- όπως και στην καρδιακή λειτουργία.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης συνήθως μειώνονται καθώς γερνούν οι άνδρες, πέφτοντας κατά περίπου 1% ετησίως από την ηλικία των 30 ετών. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως ανδρική εμμηνόπαυση ή ανδρόπαυση. Η μείωση οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην μείωση της ικανότητας των όρχεων να παράγουν τεστοστερόνη και στη μείωση των σημάτων που παίρνουν για την παραγωγή της. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες μπορούν να επιταχύνουν αυτήν την πτώση, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων ασθενειών. Άρα η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλεί ασθένεια ή προκαλείται από αυτήν;

Ένας περιορισμός της νέας μελέτης είναι ότι δεν είναι σε θέση να δείξει εάν η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλεί άμεσα αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Η τεστοστερόνη μειώνεται από τυχόν ασθένειες, επομένως θα μπορούσε να είναι δείκτης για μια υποκείμενη ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες πιθανότητες θανάτου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ασθένειες που έχουν μακροχρόνιες φλεγμονές, μία από τις οποίες είναι η παχυσαρκία.

Βοηθώντας στην αποκάλυψη αυτής της σχέσης είναι η κατάσταση που βρίσκεται σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται, χορηγούνται στον ασθενή φάρμακα που μειώνουν δραστικά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Παρά τη βελτίωση του καρκίνου του προστάτη, αυτή η θεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς. Έτσι, ενώ η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να είναι δείκτης ασθένειας, σε κάποιο βαθμό είναι σαφώς επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη μελλοντικής ασθένειας και πιθανώς θανάτου.

Το να καταλάβουμε τι είναι το «χαμηλό» επίπεδο τεστοστερόνης είναι περίπλοκο. Η μέτρηση της τεστοστερόνης από μόνη της μπορεί να μην δώσει την πλήρη εικόνα για το ποιο είναι το σωστό επίπεδο. Αυτό που είναι χαμηλό για έναν άντρα μπορεί να μην είναι χαμηλό για άλλον. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τα μέσα επίπεδα τεστοστερόνης από πολλά άτομα από διαφορετικούς πληθυσμούς για να καθορίσουν φυσιολογικά όρια για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων εκτός αυτού του εύρους με μια σχετική ασθένεια. Η νέα μετα-ανάλυση δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου στους άνδρες είναι εμφανής κυρίως όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πολύ χαμηλά.

Δεδομένων των κινδύνων που συνδέονται με τη χαμηλή τεστοστερόνη, ίσως αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να τους αποτρέψετε. Πρώτον, οι άντρες πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν πράγματα που μειώνουν την τεστοστερόνη, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αποφεύγοντας να παχύνουν. Αλλά όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά, η θεραπεία για την αντικατάσταση της τεστοστερόνης που λείπει θα μπορούσε να είναι μια επιλογή.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων από αυτούς τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και από καρδιακή προσβολή, σε ορισμένους άνδρες. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διαμάχη καθώς διαρκούν μακροχρόνιες -και σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένες- ανησυχίες σχετικά με τη θεραπεία με τεστοστερόνη που προκαλεί καρδιακές προσβολές. Ενώ τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος καρδιακής νόσου που να σχετίζεται με τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εάν μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς στους άνδρες.

Ενώ μπορεί να υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα με τη μορφή τεστοστερόνης για τη μείωση του κινδύνου θανάτου ανδρών από καρδιακή προσβολή, φαίνεται ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι η θεραπεία να γίνει κοινή επιλογή.

Δείτε επίσης