Είναι η γρίπη των πτηνών η επόμενη πανδημία;

Της Diana Bell, The Conversation.

Είμαι βιολόγος διατήρησης που μελετά αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες. Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν ποια πιστεύω ότι θα είναι η επόμενη πανδημία, λέω συχνά ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας -απλώς πλήττει πολλά είδη περισσότερο από το δικό μας. Αναφέρομαι στο εξαιρετικά παθογόνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών H5N1 (HPAI H5N1), το οποίο έχει σκοτώσει εκατομμύρια πτηνά και άγνωστο αριθμό θηλαστικών, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτό είναι το στέλεχος που εμφανίστηκε στις οικόσιτες χήνες στην Κίνα το 1997 και γρήγορα μεταπήδησε στους ανθρώπους στη νοτιοανατολική Ασία με ποσοστό θνησιμότητας 40-50%. Η ερευνητική μου ομάδα συνάντησε τον ιό όταν σκότωσε ένα θηλαστικό (Σιβέτα φοινικιών) σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία σε Εθνικό Πάρκο του Βιετνάμ το 2005. Το πώς αυτά τα ζώα κόλλησαν γρίπη των πτηνών δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Η διατροφή τους είναι κυρίως γαιοσκώληκες, επομένως δεν είχαν μολυνθεί τρώγοντας άρρωστα πουλερικά όπως πολλές αιχμάλωτες τίγρεις στην περιοχή.

Αυτή η ανακάλυψη μας ώθησε να συγκεντρώσουμε όλες τις επιβεβαιωμένες αναφορές για θανατηφόρα μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών για να αξιολογήσουμε πόσο μεγάλη απειλή για την άγρια ​​ζωή μπορεί να αποτελέσει αυτός ο ιός.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, οι περισσότερες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις είχαν εντοπιστεί σε λίγους ζωολογικούς κήπους και κέντρα διάσωσης στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη. Η ανάλυσή μας το 2006 έδειξε ότι σχεδόν οι μισές (48%) από όλες τις διαφορετικές ομάδες πτηνών περιείχαν ένα είδος στο οποίο είχε αναφερθεί μια θανατηφόρα μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών. Αυτές οι 13 τάξεις αποτελούσαν το 84% όλων των ειδών πτηνών.

Σκεφτήκαμε πριν από 20 χρόνια ότι τα στελέχη του H5N1 που κυκλοφορούσαν ήταν πιθανώς πολύ παθογόνα για όλες τις παραγγελίες πτηνών. Δείξαμε επίσης ότι ο κατάλογος των επιβεβαιωμένων μολυσμένων ειδών περιελάμβανε εκείνα που απειλούνταν παγκοσμίως και ότι σημαντικοί βιότοποι, όπως το Δέλτα του Μεκόνγκ του Βιετνάμ, βρίσκονταν κοντά στα αναφερόμενα κρούσματα πουλερικών.

Τα θηλαστικά που ήταν γνωστό ότι ήταν ευαίσθητα στη γρίπη των πτηνών στις αρχές της δεκαετίας του 2000 περιλάμβαναν πρωτεύοντα θηλαστικά, τρωκτικά, χοίρους και κουνέλια. Μεγάλα σαρκοφάγα όπως οι τίγρεις της Βεγγάλης και οι συννεφιασμένες λεοπαρδάλεις αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν, καθώς και οικόσιτες γάτες.

Το έγγραφό μας του 2006 έδειξε την ευκολία με την οποία αυτός ο ιός διέσχισε τα εμπόδια των ειδών και πρότεινε ότι μπορεί μια μέρα να δημιουργήσει απειλή πανδημικής κλίμακας για την παγκόσμια βιοποικιλότητα. Δυστυχώς, οι προειδοποιήσεις μας ήταν σωστές.

Μια περιπλανώμενη ασθένεια

Δύο δεκαετίες μετά, η γρίπη των πτηνών σκοτώνει είδη από την Αρκτική μέχρι την Ανταρκτική. Τα τελευταία δύο χρόνια, η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και διείσδυσε στη Βόρεια και Νότια Αμερική, σκοτώνοντας εκατομμύρια πουλερικά, αλλά και θηλαστικά. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι 26 χώρες έχουν αναφέρει τουλάχιστον 48 είδη θηλαστικών που έχουν πεθάνει από τον ιό από το 2020, όταν ξεκίνησε η τελευταία αύξηση των αναφερόμενων λοιμώξεων.

Ούτε ο ωκεανός δεν είναι ασφαλής. Από το 2020, 13 είδη υδρόβιων θηλαστικών έχουν υποκύψει, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών θαλάσσιων λιονταριών, φώκαιων και δελφινιών, που συχνά πεθαίνουν κατά χιλιάδες στη Νότια Αμερική. Ένα ευρύ φάσμα σαρωτών και αρπακτικών θηλαστικών που ζουν στη στεριά έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι είναι ευπαθή, συμπεριλαμβανομένων των λιονταριών του βουνού, του λύγκα, της καφέ, μαύρης και πολικής αρκούδας.

Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει πάνω από το 75% από τις μεγάλες στερκοραριίδες του και έχει δει μια μείωση 25% στις βόρειες σούλες -δύο είδη πτηνών. Οι πρόσφατες μειώσεις στα χειμωνογλάρονα (35%) και στα κοινά γλαρόνια (42%) οφείλονται επίσης σε μεγάλο βαθμό στον ιό.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν πλήρως την αλληλουχία του ιού σε όλα τα προσβεβλημένα είδη. Η έρευνα και η συνεχής επιτήρηση θα μπορούσαν να μας πουν πόσο προσαρμόσιμο γίνεται τελικά και αν μπορεί να μεταπηδήσει σε ακόμη περισσότερα είδη. Γνωρίζουμε ότι μπορεί ήδη να μολύνει ανθρώπους -μία ή περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να το κάνουν πιο μολυσματικό.

Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2003 και της 21ης ​​Δεκεμβρίου 2023 αναφέρθηκαν 882 περιπτώσεις ανθρώπινης μόλυνσης με τον ιό H5N1 σε 23 χώρες, εκ των οποίων οι 461 (52%) ήταν θανατηφόρες. Από αυτά τα θανατηφόρα κρούσματα, περισσότερα από τα μισά ήταν στο Βιετνάμ, την Κίνα, την Καμπότζη και το Λάος. Οι μολύνσεις από πουλερικά σε άνθρωπο καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην Καμπότζη τον Δεκέμβριο του 2003. Διαλείπουσες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μέχρι το 2014, ακολουθούμενο από ένα κενό μέχρι το 2023, προκαλώντας 41 θανάτους από 64 κρούσματα. Ο υπότυπος του ιού H5N1 που ευθύνεται έχει εντοπιστεί σε πουλερικά στην Καμπότζη από το 2014. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο ιός H5N1 που κυκλοφορούσε είχε υψηλό ποσοστό ανθρώπινης θνησιμότητας, επομένως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αρχίζουμε να βλέπουμε ξανά ανθρώπους να πεθαίνουν μετά από επαφή με πουλερικά.

Δεν είναι μόνο οι υποτύποι H5 της γρίπης των πτηνών που αφορούν τους ανθρώπους. Ο ιός H10N1 αρχικά απομονώθηκε από άγρια ​​πτηνά στη Νότια Κορέα, αλλά έχει επίσης αναφερθεί σε δείγματα από την Κίνα και τη Μογγολία. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι υποτύποι ιών μπορεί να είναι σε θέση να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο αφού διαπιστώθηκε ότι είναι παθογόνοι σε εργαστηριακά ποντίκια και κουνάβια. Το πρώτο άτομο που επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκε από τον H10N5 πέθανε στην Κίνα στις 27 Ιανουαρίου 2024, αλλά αυτός ο ασθενής έπασχε επίσης από εποχική γρίπη (H3N2). Είχε εκτεθεί σε ζωντανά πουλερικά τα οποία ήταν επίσης θετικά για H10N5.

Είδη που απειλούνται με εξαφάνιση είναι μεταξύ εκείνων που πέθαναν λόγω της γρίπης των πτηνών τα τελευταία τρία χρόνια. Οι πρώτοι θάνατοι από τον ιό στην ηπειρωτική Ανταρκτική μόλις επιβεβαιώθηκαν στις στερκοραριίδες, υπογραμμίζοντας μια διαφαινόμενη απειλή για τις αποικίες πιγκουίνων των οποίων τα αυγά και οι νεοσσοί κυνηγούν τις στερκοραριίδες. Οι πιγκουίνοι Humboldt έχουν ήδη σκοτωθεί από τον ιό στη Χιλή.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε αυτό το τσουνάμι του H5N1 και άλλων ιών της γρίπης των πτηνών; Πλήρης αναθεώρηση της παραγωγής πουλερικών σε παγκόσμια κλίμακα. Κάντε τα αγροκτήματα αυτάρκη στην εκτροφή αυγών και νεοσσών αντί να εισάγετε διεθνώς. Η τάση προς μεγαφάρμες που περιέχουν πάνω από ένα εκατομμύριο πτηνά θα πρέπει να σταματήσει. Για να αποτραπούν τα χειρότερα με αυτόν τον ιό, πρέπει να επανεξετάσουμε την κύρια πηγή του: τη θερμοκοιτίδα των εντατικών πτηνοτροφείων.

Δείτε επίσης