H σύγχρονη ιατρική έχει μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας από μεταδοτικές μολυσματικές ασθένειες και έχουν παρατείνει σημαντικά τη μέση διάρκεια ζωής. Ωστόσο, έχει υπάρξει μια αύξηση των προβλημάτων υγείας που χαρακτηρίζονται από τη χρόνια δυσλειτουργία των μεταβολικών και ανοσολογικών διεργασιών. Οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες ευθύνονται πλέον για περισσότερο από το 87% των θανάτων στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Η αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος και η βακτηριακή μετατόπιση πιστεύεται ότι προκαλούν γεγονότα που ενεργοποιούν τα έμφυτα ανοσοκύτταρα. Αυτή η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού μπορεί να παρακολουθηθεί από την αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών στο έντερο, η οποία προηγείται της αύξησης βάρους και δεν παρατηρείται σε ποντίκια χωρίς μικρόβια που τρέφονται με πολλά λιπαρά. Έτσι, ο περιορισμός της διαταραχής του εντερικού φραγμού και της ευαισθησίας στη βακτηριακή μετατόπιση είναι κρίσιμος για τον έλεγχο των προφλεγμονωδών επιδράσεων μιας διατροφής με πολλά λιπαρά.
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν από καιρό συσχετιστεί με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, οι οποίες έχουν μελετηθεί κυρίως στο πλαίσιο συστηματικής φλεγμονής και μεταβολικών διαταραχών. Κατά συνέπεια, οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στην επίδραση της διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε περιόδους που κυμαίνονται από τρεις εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τα πρώιμα συμβάντα στον εντερικό σωλήνα και τις αντιδράσεις των ανοσοκυττάρων του εντέρου.
Μια μελέτη με επικεφαλής το WEHI της Αυστραλίας (Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research) αποκάλυψε τις άμεσες επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην υγεία του εντέρου μας.
Η προκλινική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity, διαπίστωσε ότι ακόμη και μερικά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, παρά το γεγονός ότι τα σωματικά συμπτώματα -με τη μορφή χρόνιας φλεγμονής- ενδεχομένως να χρειαστούν χρόνια για να εμφανιστούν.
Τα ευρήματα είναι τα πρώτα που δείχνουν πόσο γρήγορα τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν την άμυνα του εντέρου μας, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου και να αντιμετωπίσουν τη χρόνια φλεγμονή. Περίπου 1 στους 3 Αυστραλούς ζουν σήμερα με χρόνια φλεγμονώδη νόσο, όπως κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αλλά το πώς προκύπτει και τι προκαλεί αυτή τη φλεγμονή παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.
Η χρόνια κατανάλωση μιας δίαιτας δυτικού τύπου πλούσιας σε θερμίδες, πλούσιας σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και σάκχαρα, σχετίζεται με μια επίμονη φλεγμονώδη κατάσταση, ενώ η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στις χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες. Τα διαιτητικά λιπίδια αποτελούνται από ένα μείγμα κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών, καθένα από τα οποία επηρεάζει διαφορετικά τις προ- και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες των ανοσοκυττάρων.
Ο Cyril Seillet, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο εμφανίζεται η χρόνια φλεγμονή στην πηγή. «Έχουμε δείξει ότι κάθε γεύμα που καταναλώνουμε διαμορφώνει ενεργά την υγεία του εντέρου μας», δήλωσε ο Seillet. «Όσο περισσότερα κορεσμένα λιπαρά τρώμε, τόσο περισσότερη φλεγμονή συσσωρεύεται -αποδυναμώνοντας σταδιακά την άμυνα του εντέρου μας και αυξάνοντας την ευαισθησία μας στη χρόνια φλεγμονή. Αλλά αυτή η συσσώρευση φλεγμονής είναι αρχικά σιωπηλή, παραμένοντας κρυμμένη στο σώμα μας μέχρι χρόνια αργότερα, όπου μπορεί να εμφανιστεί ως χρόνια φλεγμονή».
Οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν μικροσκοπικές αλλαγές στην υγεία και τη λειτουργία του εντέρου σε ποντίκια ακόμη και μετά από μερικά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, παρά το γεγονός ότι τα ποντίκια δεν παρουσίαζαν κανένα ορατό σύμπτωμα φλεγμονής, όπως η αύξηση του βάρους. «Αυτό δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί η φλεγμονή χωρίς άμεσα προειδοποιητικά σημάδια», δήλωσε ο Seillet.
«Ενώ τα περιστασιακά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν θα επηρεάσουν το προστατευτικό φράγμα του εντέρου σας, μια συνεπής διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά θέτει τα θεμέλια για την εμφάνιση χρόνιας φλεγμονής του εντέρου στο μέλλον».
Ταχεία ανοσολογική απόκριση
Στη μελέτη, με τον κύριο συγγραφέα και επικεφαλής του εργαστηρίου του WEHI, καθηγητή Stephen Nutt, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να μειώσει την παραγωγή IL-22, μιας κρίσιμης πρωτεΐνης που βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής του εντέρου. Είναι η πρώτη φορά που η ταχεία επίδραση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε αυτήν την πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί.
Η μελέτη βρήκε ότι τα βακτηριακά είδη που παράγουν κορεσμένα λιπαρά βραχείας αλυσίδας, τα οποία ρυθμίζουν την παραγωγή της IL-22, μειώθηκαν στα ποντίκια με τη λιπαρά διατροφή. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ενώ τα κορεσμένα λιπαρά καταστέλλουν την παραγωγή IL-22, τα ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και τα αβοκάντο, στην πραγματικότητα κάνουν το αντίθετο και ενισχύουν την παραγωγή της πρωτεΐνης -ένα μοτίβο που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα αναπαραχθεί και στους ανθρώπους.
Ο πρώτος συγγραφέας της εργασίας, Le Xiong, δήλωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ήταν διπλό πλήγμα για το εντερικό μας φραγμό, επειδή όχι μόνο προήγαγαν τη φλεγμονή, αλλά και απενεργοποίησαν την ικανότητα του σώματος να την καταπολεμήσει.
«Η IL-22 είναι μια πρωτεΐνη εξαιρετικά σημαντική για την υγεία και την προστασία του εντέρου. Χωρίς αυτήν, το έντερο χάνει την ικανότητά του να αποτρέπει τη φλεγμονή», δήλωσε ο Le Xiong. «Χρειάστηκαν μόνο δύο ημέρες κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να χάσουν τα ποντίκια τα αποθέματα IL-22 και να παρουσιάσουν μειωμένη λειτουργία του εντέρου. Παρά την απώλεια των δυνατοτήτων προστασίας του εντέρου, τα ποντίκια εξακολουθούσαν να φαίνονται υγιή -υπογραμμίζοντας πώς η υγεία του εντέρου μπορεί να διακυβευτεί πολύ πριν εμφανιστούν ορατά συμπτώματα».
Οι ερευνητές κατάφεραν να αποκαταστήσουν την εντερική λειτουργία των ποντικών στη μελέτη αποκαθιστώντας τα επίπεδα IL-22, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μιας θεραπευτικής παρέμβασης που μπορεί επίσης να αποκαταστήσει την υγεία του εντέρου στους ανθρώπους. Αλλά οι ερευνητές θέλουν πρώτα να επικεντρωθούν σε τρόπους για να ενισχύσουν φυσικά τα επίπεδα της IL-22.
Η ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματα θα επηρεάσουν τις διατροφικές οδηγίες που τονίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης ακόρεστων λιπαρών στη διατροφή για την φυσική ενίσχυση της προστασίας του εντέρου, προωθώντας παράλληλα καλύτερες στρατηγικές που βασίζονται στη διατροφή για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών.
Περισσότερες πληροφορίες: Le Xiong et al, Acute exposure to high-fat diet impairs ILC3 functions and gut homeostasis, Immunity (2025). DOI: 10.1016/j.immuni.2025.03.017.