Το σωματικό λίπος συνδέεται με τον θόρυβο των αυτοκινήτων

Ερευνητές στο Helmholtz Munich και στο Ludwig-Maximilians-Université (LMU) Munich διερεύνησαν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε θόρυβο οδικής κυκλοφορίας και του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών. Ως εκ τούτου, χρησιμοποίησαν δεδομένα απεικόνισης από εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας άνω των 11.000 συμμετεχόντων στη Γερμανική Εθνική Ομάδα (NAKO) και τα συνδύασαν με δεδομένα θορύβου οδικής κυκλοφορίας από τη Γερμανία.

Δημοσιεύτηκε στο Environment International, τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η έκθεση σε θόρυβο οδικής κυκλοφορίας συσχετίστηκε με υψηλότερους όγκους λιπώδους ιστού στο σώμα, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο σχετικών ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ηχορύπανση είναι ο δεύτερος πιο επιβλαβής περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Από 53 ντεσιμπέλ και πάνω, ο θόρυβος ταξινομείται ως αποδεδειγμένα επιβλαβής για την υγεία.

«Στόχος της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ της ηχορύπανσης από την οδική κυκλοφορία στον τόπο κατοικίας και της έκτασης των αποθεμάτων λίπους κάτω από το δέρμα και γύρω από τα όργανα και στο ήπαρ», είπε η Fiona Niedermayer, ερευνήτρια της μελέτης.

Για τις αναλύσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα απεικόνισης από 11.101 συμμετέχοντες της NAKO που ελήφθησαν μεταξύ 2014 και 2016 στο πλαίσιο της βασικής εξέτασης μαγνητικής τομογραφίας. Χρησιμοποιήθηκε μια προσέγγιση υποστηριζόμενη από τεχνητή νοημοσύνη για τον προσδιορισμό και τη μέτρηση του όγκου του λιπώδους ιστού στις εικόνες μαγνητικής τομογραφίας.

Οι συμμετέχοντες με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος σε συνδυασμό με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή γνωστή διάγνωση ηπατίτιδας Β ή C αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Τα δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας συσχετίστηκαν με πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφοριών και Παρατήρησης Περιβάλλοντος (EIONET) σχετικά με την ηχορύπανση από την οδική κυκλοφορία στη Γερμανία για το έτος αναφοράς 2017.

Εκτός από τη μετρούμενη έκθεση σε θόρυβο και την αυτοαξιολόγηση από τους συμμετέχοντες, οι αναλύσεις έλαβαν επίσης υπόψη άλλους παράγοντες όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι αυτοαναφερόμενες προϋπάρχουσες παθήσεις, παράγοντες του τρόπου ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή της οικιστικής πρασινάδας.

Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η αύξηση του θορύβου οδικής κυκλοφορίας κατά 10 ντεσιμπέλ συσχετίστηκε με υψηλότερους όγκους λιπώδους ιστού και υψηλότερη περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος σε άνδρες και γυναίκες.

«Ήμασταν επίσης σε θέση να παρατηρήσουμε αυτή τη συσχέτιση για ορισμένα αποτελέσματα όπου η μετρούμενη έκθεση σε οικιακό θόρυβο ήταν κάτω από τα 53 dB(A) συνολικά, δηλαδή στο ακίνδυνο εύρος», είπε η Fiona Niedermayer.«Οι συσχετίσεις με τον θόρυβο παρέμειναν σταθερές ακόμη και μετά την συμπερίληψη πρόσθετων παραγόντων όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και η οικιστική βλάστηση, καθώς και η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι προϋπάρχουσες ασθένειες και ο τρόπος ζωής στην ανάλυση. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια ανεξάρτητη σχέση μεταξύ της έκθεσης στον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας και των αποθεμάτων λίπους που αναλύσαμε».

Οι αυξημένες αποθήκες λιπώδους ιστού και η περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος αποτελούν πρώιμους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιομεταβολικών ασθενειών όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Η αύξηση των αποθεμάτων λιπώδους ιστού και της περιεκτικότητας σε ηπατικό λίπος δείχνει ότι ο θόρυβος ξεκινά μεταβολικές διεργασίες που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων», είπε η καθηγήτρια Δρ. Annette Peters, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας στο Helmholtz του Μονάχου.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε νυχτερινό θόρυβο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το στρες και την ορμονική ισορροπία, η οποία μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος και την κατανομή του λίπους. Επομένως, όχι μόνο οι συμπεριφορικοί αλλά και οι μη συμπεριφορικοί παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να διερευνηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των δευτερογενών ασθενειών με τη μείωση του θορύβου των αυτοκινήτων».

Περισσότερες πληροφορίες: Fiona Niedermayer et al, Associations of road traffic noise with adipose tissue depots and hepatic fat content – Results from the German National Cohort (NAKO), Environment International (2025). DOI: 10.1016/j.envint.2025.109566.

Δείτε επίσης