Tο σολάριουμ υπεύθυνο για το 5% των καρκίνων του δέρματος

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal και περιέλαβε 12 μελέτες με 80.000 άτομα από έξι χώρες, τουλάχιστον 170.000 περιπτώσεις καρκίνων του δέρματος οφείλονται κάθε χρόνο στο σολάριουμ. Μεταξύ αυτών των καρκίνων περιλαμβάνονται τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα καθώς και τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, δύο κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος οι οποίες όμως δεν είναι τόσο απειλητικές για τη ζωή όσο το μελάνωμα.

Η χρήση σολάριουμ έστω και για μια φορά, αυξάνει κατά 29% τις πιθανότητες εμφάνισης του βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με τη μη χρήση. Επίσης, όσοι κάνουν χρήση σολάριουμ έχουν 67% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μια μορφή πιο σοβαρή από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Τα άτομα που ξεκινούν το σολάριουμ πριν από την ηλικία των 25 ετών εμφανίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το σολάριουμ και με το κακόηθες μελάνωμα, την πιο θανατηφόρο μορφή καρκίνου του δέρματος.

Τα ποσοστά αυτά μαρτυρούν ότι το σολάριουμ ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων του δέρματος, σύμφωνα με τον Τόμας Γκλιν, διευθυντή στο τμήμα επιστήμης του καρκίνου της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο.

Σημαντικό καρκινογόνο το σολάριουμ

Η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer, IARC) που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει θέσει την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα σολάριουμ στην κατηγορία 1 των καρκινογόνων παραγόντων, όπου ανήκουν επίσης ο καπνός του τσιγάρου και ο αμίαντος. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν δραστικές προσπάθειες προκειμένου να απαγορευθεί σε ολόκληρο τον κόσμο η χρήση σολάριουμ από παιδιά και εφήβους. Πέρυσι η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε τη χρήση σολάριουμ από ανηλίκους ενώ η Βραζιλία έκανε ένα πολύ πιο δραστικό βήμα απαγορεύοντας πλήρως το σολάριουμ σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε επίσης