Η μυωπία “χτυπά” τους μορφωμένους

myopia gonidia morfoshΗ μυωπία αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια που περνάει κανείς στα μαθητικά θρανία. Ο ακριβής λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστός αλλά η αιτία ενδέχεται να είναι ότι όσοι διαβάζουν πολύ περνούν περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι τους χωρίς τα μάτια τους να εκτίθενται στο ηλιακό φως.

Επιστήμονες του Οφθαλμολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Νόρμπερτ Πφάιφερ, λένε ότι όσο πιο μορφωμένο είναι ένα άτομο, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να έχει μυωπία. Ημόρφωση φαίνεται να επηρεάζει και την σοβαρότητα της μυωπίας, και μάλιστα περισσότερο από τα σχετιζόμενα με την όραση γονίδια.

Οι ερευνητές κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 4.658 άτομα, 35 – 74 ετών. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology.

Το ποσοστό της μυωπίας μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν ξεπερνούσε το 24%, ενώ στους αποφοίτους Λυκείου και επαγγελματικών σχολών ήταν 35% και στους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ήταν 53%.

Μόρφωση και γονίδια

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις επιπτώσεις 45 γονιδίων, αλλά διαπίστωσαν ότι το γενετικό υπόβαθρο παίζει πολύ μικρότερο ρόλο, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο, στο βαθμό μυωπίας που έχει κάποιος.

Η μυωπία, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση επηρεάζοντας την οξύτητα της μακρινής όρασης μας. Η παθολογική μυωπία συνιστά μείζονα αιτία δυσχέριας της όρασης και εν καιρώ μπορεί να συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές, όπως η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς φακού, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο πρόωρος καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο κανείς βγαίνει έξω από το σπίτι του και εκτίθεται στον ήλιο, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μυωπίας. Αυτός ίσως να είναι ο λόγος που η μυωπία συνδέεται με το διάβασμα και τη μόρφωση, καθώς όσοι διαβάζουν περνούν περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι.

Για τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα, τα μάτια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοντινές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση και παρακολούθηση οθονών κάθε είδους (τηλεόρασης, υπολογιστή, κινητού κ.α.).

Όπως επεσήμαναν οι Γερμανοί ερευνητές, αυτό ισχύει ως συμβουλή ιδιαίτερα για τους φοιτητές που περνούν πολλές σε κλειστούς χώρους, στο σπίτι και στις σχολές τους.

Δείτε επίσης