Το σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα – κόβει την τάση για γλυκά

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, το σπανάκι πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε δίαιτας ή ισορροπημένης διατροφής.

Μπορεί να μειώσει κατά σχεδόν 95% τη λαχτάρα για γλυκά και να αυξήσει την απώλεια βάρους κατά 43%. Αυτό συμβαίνει διότι το σπανάκι επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης.

Τα οφέλη που έχει το σπανάκι στο αδυνάτισμα αποδίδονται στα θυλακοειδή του – ένας είδος μεμβρανωδών σχηματισμών που βρίσκονται μέσα στους χλωροπλάστες των φυτών και φέρουν τις πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη φωτοσύνθεση.

Μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Η μελέτη διεξήχθη σε 38 υπέρβαρες γυναίκες, από τις οποίες  ζητήθηκε να πίνουν κάθε πρωί ένα πράσινο ρόφημα. Στις μισές από αυτές το ρόφημα περιείχε εκχύλισμα θυλακοειδών από σπανάκι και στις άλλες μισές μία ανενεργό ουσία. Οι εθελόντριες δεν ήταν ενημερωμένες γι’ αυτή τη διαφορά. Η σύσταση που έκαναν οι ερευνητές ήταν να κάνουν μία ισορροπημένη διατροφή με τρία γεύματα την ημέρα και όχι κάποια δίαιτα πείνας.

Τρεις μήνες αργότερα, οι γυναίκες που έπιναν το ανενεργό ρόφημα είχαν χάσει κατά μέσον όρο 3,5 κιλά, ενώ όσες έπιναν το ρόφημα με τα θυλακοειδή από το σπανάκι είχαν χάσει 5 κιλά. Η ομάδα των θυλακοειδών ανέφερε ότι εύκολα προσαρμόστηκε στην κατανάλωση φαγητού μόνο τρεις φορές την ημέρα, διότι είχε εκμηδενιστεί η λαχτάρα τους για ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως τα γλυκά και τα fast food.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σάρλοτ Έρλανσον-Άλμπερτσον, καθηγήτρια Ιατρικής & Φυσιολογικής Χημείας στο Lund, εκτιμούν ότι τα θυλακοειδή από το σπανάκι επιβράδυναν σταδιακά την διαδικασία της πέψης, ενισχύοντας την παραγωγή στο έντερο των ορμονών του κορεσμού της πείνας.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος με θυλακοειδή από σπανάκι πριν από το πρωινό γεύμα, μειώνει τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα και παρέχει εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε η Έρλανσον-Άλμπερτσον, προσθέτοντας ότι «το σπανάκι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και προάγει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, αυξάνοντας την απώλεια βάρους».

Δείτε επίσης